fbpx

Ha magas a minimálbér, magas az adómentes bevétel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 19.

2022. január 1-től a minimálbér 200 ezer forintra fog emelkedni, ami megnöveli az őstermelők adómentességének bevételi határait is.

 

juhok legelnek
A család már csaknem 96 millió forintig átalányadózhat (fotó: Horizont Média)

 

A mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői tevékenységéből származó – függetlenül attól, hogy a jövedelmét milyen módszerrel állapítja meg – bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, ha az e tevékenységéből származó bevétele az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét. Átalányadózás esetén az éves minimálbér ötszöröséig mentesül az adófizetési kötelezettség alól. Az éves minimálbér ötszöröse és tízszerese közötti éves bevételrész után pedig alkalmazhatóak az átalányadózásra vonatkozó kedvező szabályok. Az éves minimálbér tízszeresénél több bevétellel rendelkező őstermelő nem alkalmazhatja az átalányadózást.

 

őstermelők adózása

 

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása az őstermelőknek nyújtott adózást többszörözi azzal, hogy az átalányadózás felső értékhatára nem haladhatja meg a 4 főre számított átalányadózás értékhatárát, ami a 2022-ben bevezetésre kerülő minimálbér alapján 96 millió forint.

 

A cikk forrása: nak.hu. Ez is érdekelheti a témában: Őstermelők járulék- és áfaszabályai