fbpx

Jön a határidő támogatást kérni a januári viharkárokra

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 04.

Március 7-11-e között nyújthatják be a károk miatti támogatási igényeiket, a támogatás mértéke az agrárkamara által leigazolt kár összegének legfeljebb 80%-a lesz.

fóliasátor
(Illusztráció: Horizont Média/archív)

Az kap, akinek kárát felmérte a NAK

2022. január 30-ai vihar jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban, elsősorban a hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknál. Míg a vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt, addig a nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett, jelentős károkat az Agrárminisztérium (AM) most részben kompenzálja. Az érintett termelői károkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérte, újabb kárbejelentéseket a továbbiakban már nem fogad. Fontos, hogy támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az NAK már a vihar után közvetlenül leigazolta, és a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstár részére 2022. március 3-áig továbbította. A támogatás mértéke legfeljebb a NAK által leigazolt kár összegének 80%-a – közölte az AM. (A klímaváltozás termelőeszközökben is megjelenő következményeiről már bő egy évtizede is írtunk.)

fólia
(Illusztráció: Horizont Média/archív)

Pár nap múlva intézni kell!

A termelők a támogatási kérelmüket – az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül – 2022. március 7-11. között – nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasoljuk a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését.

A Magyar Közlöny 2022. február 28-i számában megjelent a mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról szóló AM-rendelet. Ennek alapján a termelők a termelőeszközeikben a 2022. január 30-ai vihar miatt keletkezett káruk részbeni kompenzálására vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak.

forrás: AM