fbpx

Már spanyol felségterületen a sereghernyó

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 25.

Még mindig messze jár hazánk határaitól, de aggasztóan nagy az alkalmazkodó képessége ennek a kis bagolylepkének. Ahogy melegszenek a teleink, úgy kerül egyre közelebb hozzánk az új polifág kártevő.

 

sereghernyó kárkép
Sereghernyó kárképe búzán (forrás: osuwheat.com)

 

Egy bagolylepkefaj, a Spodoptera frugiperda sereghernyó néven vált ismertté. Bár Amerikából indult hódító útjára, a legnagyobb károkat eddig Kínában okozta. Idén a hernyóinvázió az USA-ban is brutális volt. Texastól az északi Nebraskáig és keletre egészen Michiganig sereghernyók milliói masíroztak át a mezőgazdasági területeken, megrágva a friss hajtásokat és csupasz földeket hagyva maguk után.

 

Polifág, de vannak kedvencei

A sereghernyók elsősorban a fűféléket kedvelik, a tavasszal a cirok, kukorica és a legelők növényzete a támadási felületük, ősszel pedig a kalászosok, de olykor a lucerna is. Az USA-ban jellemzően két-három nemzedékük jelenik meg egy szezonban, de rövid életciklusuk miatt a trópusi régiókban akár 10 is károsíthat. A kifejlett molyok szeptember-októberben még petéket raknak az amerikai búzatáblákba, az ezekből kikelő lárvák pedig addig rágják a fiatal hajtásokat, amíg a levegő le nem hűl 12 fokos hőmérsékletre. A kontinentális klímájú területeken egyelőre még nem képes áttelelni a faj, az USA-ban is délről indul a lepkék inváziója.

 

Védekezés

Az amerikaiak úgy tapasztalják, hogy a rovarölő szeres csávázás hatástalan a hernyóval szemben. A legolcsóbb és legegyszerűbb védekezési módszer a vetés késleltetése. Amikor a legyek már nem repülnek, akkor kell megindítani a vetőgépeket. A másik megoldás, hogy állománykezelést kell végezni akkor, amikor a védekezési küszöböt átlépi a hernyók száma, azaz 5-6 darab található belőlük négyzetméterenként. Állományban hatékonyak ellenük a piretroidok, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin, ciflutrin, gamma-cihalotrin, lambda-cihalotrin, permetrin, zéta-cipermetrin, és a karbamátok. A szerves foszforsav-észtereket az amerikaiak még bevethetik, az uniós gazdák már nem.

Térségünkben eddig a legészakabbra Izraelben jelent meg, az unió területére legkönnyebben a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekről érkezhet, ahol tavaly júliusban bukkant fel.

 

sereghernyó a világban
Eddig ezeken a területeken jelent meg a polifág kártevő (forrás: EPPO)

 

Lásd még a témában: Az inváziós fajok már a spájzban vannak – mit hoz a jövő?