fbpx

Egyre rosszabb helyzetben a fiatal álláskeresők

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 30.

Minden ötödik munkanélküli a 25 év alatti korosztályból kerül ki. A nők előtt most nyílnak meg ismét a kapuk a munkaerőpiacra.

 


Európában minden hatodik fiatal elvesztette az állását a járvány miatt (forrás: Euronews)

 

A 2021. február–áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 206 ezer fő volt, 32 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 4,3%-os értéke 0,6 százalékponttal meghaladta az előző évit a KSH gyorsjelentése szerint. A járvány miatti elbocsátási hullám 2020 májusára csúcsosodott ki, ezt követően már nem tért vissza a korábbi, 4 százalék alatti szintre.

 

 

Rossz helyzetből startoltak a nők

Idén márciusban négyéves csúcsra emelkedett férfiak és nők munkanélküliségi arányában mért különbség. Csaknem 5 százalékos rátát mértek a nők körében, magasabb értéket, mint a járvány kitörését követő elbocsátási hullám idején. Eközben a férfiak esetében 4,1 százalékos volt a munkanélküliség. Utoljára 2017 júliusában volt hasonlóan nagy eltérés a nemek között. Áprilisban aztán a különbség az átlagos 4 ezrelékpontra szelídült (férfi:4,1%; nő: 4,5%).

A járvány tavaly nyári elcsitulásakor három teljes hónapon át ritka időszakot élt meg a társadalom: a férfiak és nők körében egyformán 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Most hasonló elmozdulásra lehet számítani, hiszen a vendéglátóiparban nagy a munkaerőhiány, itt pedig elsősorban női alkalmazottakat keresnek. Nyitnak a napraforgós házak, falusi szálláshelyek, szállodák, éttermek belső terei, nagyüzemben dolgoznak a konyhák. Ha nem jön a vírus negyedik hulláma, akkor idén a hölgyek is megtalálják a jól fizető munkahelyet.

 

Reménytelen fiatalok

A legrosszabb helyzetben azonban a fiatalok vannak, az ő kilátásaik ráadásul csak romlottak az elmúlt időszakban. A 15–24 évesek körében a munkanélküliségi ráta 1,5 százalékponttal 12,5 százalékra (!) nőtt. Az összes munkanélküli közel ötöde a fiatalok köréből került ki. A 25–54 éves korosztályban csak 3,9 százalékos a munkanélküliek aránya.

Kapcsolódó cikkünk: A fiatalokat és a nőket rúgták ki elsőként a válságban.