fbpx

Ideje FOCUS-álni!!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 augusztus 11.

A napokban már több helyen elkezdték az aratást. A nagy kánikula hatására hamar beérnek vagy besülnek az őszi kalászosok, illetve a repce. Amit látunk és tudunk is, az az, hogy a víz – vagy a hiánya – az úr! A kukoricák a nagy hőségben furulyálnak, a cukorrépa levelei is fonnyadtak. Ott, ahol valamilyen oknál fogva kiment a földből a nedvesség, komoly stressz éri a növényeket!

 

Horsch Focus
Focus 3 TD, kisebb farmok tökéletes megoldása
(Fotó: Horsch)

 

Esetleg a sávos talajművelés lehetne a megoldás a csapadékhiányra? Nem tudjuk. Vannak azonban olyan növények, amelyeknek kimondottan előnyére válik, ha sávos talajművelési és műtrágyázási technológiában termesztjük őket. Ezek a növények a karógyökerűek, ilyen például a repce, cukorrépa.

A Horschnál különböző vetéstechnikákat találunk, mivel a Föld minden mezőgazdaságilag művelt területére szállítanak vetőgépet. Többek között a StripTill technológiájú aprómagvető gép is ezek között van. Ez a Focus vetőgép, ahol a gép elején találjuk a lazítókapákat és egyben a műtrágya precíz kijuttatására alkalmas felszerelést. A kapák 20–25 cm mélyen tudnak lazítani. Az LD a kapa kevés földet mozgat a felszín közelébe, az ULD kapa csak lazít.

 

Talajlazítás
25 cm mély lazítás és műtrágyázás (
Fotó: Horsch)

 

A műtrágyát háromféle módon lehet kijuttatni. Sekélyre (0–10 cm), mélyre – a kapa művelési mélységébe, valamint fele-fele arányban.

 

Műtrágyázás
A műtrágya a sekély kijuttatáskor 0–15 cm mélyre kerül (
Fotó: Horsch)

 

A vetőgépet 3 tartállyal is szerelhetjük

Repcevetés esetén a nagy, 5 000 l-es tartályból (osztott 40-60%-ban) megy a műtrágya, akár kétféle műtrágya is, és a kisebb, 300 l-es tartályból a vetőmag. Az osztott műtrágyatartály előnye, hogy a mostani magas műtrágyaárak mellett pont annyit és pont oda tudunk kijuttatni, ahová kell.

 

Horsch Focus
Logisztika tökéletesítve: Focus Maestro gépkapcsolat (
Fotó: Horsch)

 

A precíziós talajmintavételt követően helyspecifikusan különböző mennyiségű műtrágyát adagolhatunk, így a kétfajta műtrágyából pont olyan keveréket (komplex) tudunk készíteni, amilyet akarunk! Ez óriási esély a költségcsökkentésre!

A kapamező mögött elhelyezkedő rögtörő kerekek az aprómorzsás szerkezet kialakításáért felelnek. A gumikerekes henger visszatömöríti a talajt és utat képez a vetőcsoroszlyának.

A TurboDisc vetőcsoroszlya precíz mélységtartás mellett juttatja a magot a talajba. A TurboDisc mellett még egy másik vetőcsoroszlya, a TurboEdge is szerepel a kínálatban.

 

Horsch Focus
TurboEdge csoroszlya a legnagyobb szármaradvány mellett is tökéletes a vetés (
Fotó: Horsch)

 

A Focus előtt a talajművelés annak függvénye, hogy milyen kemény a talaj

Lazább talajokon elég egy sekély művelet az árvakelés kiművelése, 5-10 cm mélyen. Kötöttebb talajokon több kell, azért, hogy a kapák véletlenül se hozzanak nagy hantokat elő. A szalmamennyiség, illetve a talaj felszínén maradó rögméret függvényében használjuk egyik vagy másik vetőcsoroszlyát. Az új TurboEdge csoroszlya az extrém körülményekkel tud nagyon jól megbirkózni.

 

Horsch Focus
StripTill kukorica- és árpatarlóba (
Fotó: Horsch)

 

Amikor nagyon nagy a szalma mennyisége, ezt kihúzza a vetési síkból, így az apró magvak csírázásánál nincs gátló tényező, valamint a nagyon kötött talajokon a rögöket félrelöki, így a vetőmag ismét jó helyre fog kerülni. A kapák húzástávolsága 30 cm, így a műtrágya ezekbe a sávokba kerül kijuttatásra, és a repce is „dupla gabona sortávra” kerül. A kalászosokat – hasonlóan a Pronto vetőgéphez – 15 cm sortávban vetjük. A kalászosok esetében is műtrágyázunk, ekkor a két vetett sor közé kerül a műtrágya.

 

Horsch Focus
Rozsszenázs tarlóba direktvetett kukorica (
Fotó: Horsch)

 

A kukorica vetésénél a kapák húzástávolsága 37,5 cm vagy 50 cm lehet. A Focus egy olyan intelligens vetőgép, amellyel a műtrágyát és a vetőmagot oda juttatjuk, ahová kell, és a karógyökerű növényeknek a legoptimálisabb feltételeket biztosítjuk!

 

Kukoricaföld
Rozstarlóba direktvetett kukorica (
Fotó: Horsch)

 

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch