fbpx

Visszalépés a krízisbiztosításból: 2 hét van rá

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 05.

Február 28-áig lehetett csatlakozni a kárenyhítési rendszer legújabb pilléréhez, a krízisbiztosításhoz. A csatlakozási kérelem három év tagsági viszonnyal és a jövedelmi adatok szoros nyomon követésével jár. Ha ezt mégsem szeretné, most kell visszalépnie, két hetet kapott rá.

 

kajszi
A jövedelem számos okból visszaeshet, nemcsak az időjárás miatt (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Három év tagság

Három évre szóló tagságot eredményez, ha február 28-ig csatlakozik a termelő a krízisbiztosítási rendszerhez. Ekkor – ha a krízisbiztosítási hozzájárulást tárgyév október 15-éig megfizette – legfeljebb 70%-os jövedelemkiesési kompenzációra jogosult, ha a tárgyévi mezőgazdasági jövedelme 30%-ot meghaladó mértékben visszaesne. A referenciajövedelem számításához persze a hatóságnak egy sor adatra van szüksége (területnagyság, állatlétszám, jövedelem). Az adatok az Agrárgazdasági Kutatóintézethez és a Központi Statisztikai Hivatalhoz kerülnek át, egyedi azonosításra alkalmas módon.

 

Két hét a visszalépésre

Idén júniusban a mezőgazdasági kockázatkezelésről szóló törvény kiegészült egy visszalépési lehetőséget adó passzussal: „2021. augusztus 2-től 16-ig, az agrárkár-enyhítési szerv által a honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően … jogosult a tagsági jogviszonyát megszüntetni azzal, hogy a mezőgazdasági termelőt kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség 2021. évben nem terheli.” A közlemény most jelent meg, itt található. A kérelmeket az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül lehet benyújtani a Kincstárnak.