fbpx

Sikerkultúrák és leszálló ágazatok: gazdatervek számokban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 02.

Az alábbiakban a gazdálkodók tavalyi és idei vetési terveit vetjük össze. A számok alapján néhány ágazatban komoly gondok mutatkoznak. A piaci és éghajlati viszonyok miatt a gazdálkodóknak mintegy 100 ezer hektárt kellett újra pozicionálniuk.

kukorica fiatal
Kukoricából valószínűleg jobb a helyzet annál, mint amit a tervadat mutat, de tény, hogy feljövőben vannak a kiskultúrák (fotó: horizont Média)

A mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2024-ben a tavaszi vetésű gabonák tervezett területe 896,5 ezer hektár, a zöldségfélék területét pedig 47,6 ezer hektárra tervezték a gazdaságok. A vetési munkák 64 százalékát végezték el április 16-ig, ezen belül a gabonafélék készültsége 60 százalékos, míg a zöldségfélék vetése 43 százalékon állt. Az alábbiakban a gazdálkodók tavalyi és idei vetési terveit vetjük össze.

Nem bíztak a kukoricában, de átgondolhatták

Feltűnő a kukorica közel 80 ezer hektáros tervezett csökkentése. Tavaly csaknem 100 ezer hektárral kevesebb volt a betakarított kukoricaterületet, mint amit a terv mutatott. Könnyen lehet, hogy csupán a terv- és a tényadat kerül most közelebb egymáshoz, és az sem kizárt, hogy végül a tényadat lesz a magasabb érték. A kezdeti pesszimizmus ellenére 800 ezer hektárt megkaphat a kukorica. A napraforgó pedig tartani látszik a tavalyi 700 ezer hektárt.

Kiskultúrák feljövőben

Érdekes, hogy a ciroktermelési kedv – a szándékok szerint – növekedni látszik, és több más szántóföldi kiskultúra is igyekszik benyomulni a kukorica helyére. Ilyen a cukorrépa, bár ez a szerződésekről szóló hírek alapján talán mégsem éri el az óhajtott 15 ezer hektáros kiterjedést. A szójaterület 5 ezer hektáros bővülése viszont benne volt a pakliban, idén nagy valószínűséggel ismét átlépi a 70 ezer hektárt a növény. Mikrokultúra a lenmag és a köles, de50, illetve 70 százalékos ugrást produkáltak a területükben. (Lásd még részletes szakcikkünket: Lendületben az olajlen, a nyereséges szupernövény.) A zöldbab és a bab 30-40 százalékos területi bővülése is örvendetes, még ha csak pár száz hektárról is van szó.

Van, ami nem megy

Szomorú, de a csemegekukorica-ágazat nagy bajba került a kínai konkurencia miatt. Nagyon is hihető, hogy 23 százalékkal csökkent a leszerződött terület. A zöldborsóról is hasonló híreket hallani, de a tervadatok ezt nem támasztják alá. Érdekes, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb drágulását mutató hagyma és burgonya nem tudott növekedni, sőt. Úgy tűnik, a termesztési feltételeken nem tudunk kellő mértékben javítani, ehhez előbb az öntözés fejlesztése szükséges. Ezzel szemben a paradicsom sikerágazattá kezd válni, és újabb 200 hektárral nőtt a termesztés felülete.