fbpx

Meggy: megy a kötélhúzás a német kereskedőkkel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 03.

Meggytermelésben Európa vezető államai Lengyelország, Szerbia, Magyarország és Németország. A lengyelek évente 150-200 ezer tonna friss árut szüretelnek (idén az alsó értékhez közeli lesz), a szerbek 10 éves átlaga 80 ezer tonna, a miénk 70 ezer tonna. A német termés messze elmarad emögött, és évről évre csökkenő tendenciát mutat. A vásárlási hajlandóságukban ez mégsem akar megmutatkozni, nyomják lefelé az árakat.

 

meggy
A tavalyitól 100 forinttal gyengébb áron indult a szezon (fotó: Horizont Média)

 

Rohamosan zsugorodó német termelés

A németek idén jóval kisebb mennyiségű cseresznyére és meggyre számítanak, mint tavaly. Június 10-én a statisztikai hivatal becslése szerint a két gyümölcsből idén együttesen legfeljebb 46 ezer tonna lesz, 8,4 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, de tízéves távlatban is 4,4 százalékos a csökkenés mértéke. Idén a tavaszi fagyok, az özönvízszerű esőzés és jégeső tizedelte meg a termést. A cseresznye mennyisége szűk 35 ezer tonna lehet, csaknem 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Meggyből 11 ezer tonnára van kilátás, a tavalyi mennyiségtől 16 százalékos az elmaradás. Tízéves távlatban nézve 27 százalékos a csökkenés mértéke, amiben vastagon benne van, hogy az itteni meggyültetvények területe rohamtempóban zsugorodik. 10 évvel ezelőtt még 2900 hektárt borítottak a meggyfák, ma már csak 1800 hektárt. Mivel a lengyeleket is fagy érte idén tavasszal, onnan sem várható extrém kínálat. A konzervgyáraknak pedig valahonnan alapanyag kell.

 

Ragaszkodnak a 75 centhez

Lechner Péter, a Dél-Balon TÉSZ Kft. tulajdonosa, csak egy hazai exportőrök közül, aki a magyar meggyet kiszállítaná a német konzervgyáraknak. Mint mondja, a külföldi partnerek a hiány ellenére nem akarnak magasabb árszinten vásárolni, makacsul kötik magukat a kilónként 75 centes árszinthez. Itthon a konzervgyár kapujában 180-190 forintos felvásárlási árak alakultak ki a szezon elején, ez alapvetően az Érdi bőtermőre vonatkozik, és 140-170 forintos telephelyi árat jelent. „Ez az ár a tavalyitól közel 100 forinttal marad el, pedig a termésmennyiség nagyjából azonos” – jegyzi meg a kereskedő, aki már csak abban reménykedik, hogy az Újfehértói fürtös és a Debreceni bőtermő beérésével is tartani vagy emelni lehet majd a szezon elején kialakult árat. A maga részéről mindent megtesz azért, hogy a magyar meggyért méltó összeget fizessen a vevő.