fbpx

Támogatás a vándorméhészkedés költségeinek csökkentésére

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 05.

Két hónapon át lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a vándorméhészkedés költségeinek csökkentésére.

 

méh

 

A méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 4/2014.(I. 27.) VM rendelet alapján 2021-ben kizárólag átmeneti támogatást igényelhet az a méhész, akinek üzemeltetésében méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház van. A támogatás mértéke a kérelmező üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó járműre, illetve vándor méhesházra 2020-ban igazoltan megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, és/vagy gépjárműadó költsége, továbbá OBU fedélzeti rendszer vásárlása esetén méhészeti eszközhordozó járművenként, 5 évente az OBU fedélzeti rendszer nettó ára, de legfeljebb 40 ezer forint.

A támogatás igénybevételére az a méhész jogosult, akinek a tárgyévben legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a méhészkötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

Az átmeneti támogatási kérelmet és dokumentumokat elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően az Elektronikus kérelemkezelés→ Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások→ Válságkezelő Program –Méhészeti járművekre igénybe vehető átmeneti támogatás menüponton keresztül lehet benyújtani. A benyújtási időszak: 2021. február 15. 09:00:00 és 2021. április 15. 23:59:59 között. Lásd a részletekről a kincstári közleményt itt.

Tavaly a válságkezelés jegyében méhcsaládonként ezer forint támogatást lehetett igényelni, erről itt írtunk.