fbpx

Integrált növényvédelem: ellenőriz és segít a Nébih

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 19.

Vége a felkészülési időnek, most már ellenőrzik az integrált növényvédelem gyakorlatát – de azért segíteni is szeretne az élelmiszerbiztonsági hatóság.

 

szőlő
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Nyolc elv betartása

A Nébih az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésekor a szankcionálás helyett továbbra is elsősorban segíteni szeretné a termelőket, és iránymutatást adni a leghatékonyabb és egyben leginkább környezetkímélő növénytermesztés felé vezető úton – jelentette be ma reggel az a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság országos, támogató ellenőrzéseket indít, amelyeken a hangsúly a nyolc integrált növényvédelmi elv betartásának ellenőrzésén lesz. Ez a revíziós tematika tavalytól szerepel a Nébih éves technológiai ellenőrzései közt azoknál a növénytermesztőknél, akik foglalkozásszerűen, a piacra állítják elő a termékeiket.

 

A cél a tudás, nem a büntetés

A szakemberek többsége által optimálisnak tekintett út, az integrált növényvédelem alkalmazása ma már nem csak lehetőség, hanem előírás. Az EU 2009-ben fogadta el a peszticidek fenntartható használatáról szóló 2009/128/EK irányelvet, aminek az előírásait 2011-től fokozatosan kell alkalmazni. Az elmúlt évek lehetőséget adtak a felkészülésre, mind a gazdáknak, mind a hatóságnak, de ahol nem megfelelő a gyakorlat, egyelőre ott sem büntetnek. A hatóság a hibák feltárásával és a lehetséges megoldások ismertetésével segíti a gazdálkodókat az integrált növényvédelem előírásainak betartásában. A cél az, hogy a mindennapi növényvédelmi tevékenység okszerűen, térben és időben célzottan, előrejelzésre alapozva történjen. Így a kisebb környezeti terhelés, a hasznos és közömbös szervezetek kifejezettebb kímélete mellett is megőrizhető a hatékonyság. Az integrált növényvédelem a hagyományos, kémiai készítményekre alapozott eljárásoknál is több szakmai ismeretet igényel. Ennek biztosítására rendelkezésre áll a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagsága, akik növényvédelmi szakirányítási tevékenységükkel biztosítani tudják az integrált alapelvek érvényesülését.

 

kertészet