fbpx

Cukorárak: kint vagyunk a gödörből, de az idei év elúszott

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 18.

Bár a járványban kevesebb cukor fogyott Európában, világszinten kevesebb édes termék áll rendelkezésre, mint amennyit a termelés biztosított. A készletek zsugorodnak, az árak pedig nőnek. A cukorrépa-termelés esélyt kapott kijutni a gödörből. Sajnos az idei év termelési döntéseit nem ez az ár határozta meg.

 

 

Csökken a készlet

Az Európai Bizottság szerint az unió cukortermelése a 2020/2021. gazdasági évben a korábban vártnál is kevesebb, 14,4 millió tonna lehet. Az előző gazdasági évhez mérten pedig erős, 11 százalékos a zuhanás. (Emlékezzünk a vírusvektorokkal vívott tavaszi csatára, és a franciák nagy termésveszteségére.) A március 17-ig eltelt időszakban a közösség cukorimportja 589 ezer tonna volt, 43 százalékkal csökkent az előző szezonhoz mérten. Ilyen kevés importot utoljára a 2017. évi betakarítás után láttunk. Bár Európában a járvány idején kevesebb cukor fogyott, a világkészletek 5 százalékkal zsugorodnak ebben a szezonban, ami rányomja bélyegét a helyi árakra is.

 

cukormerleg vilag
Forrás:
EU Bizottság

 

Ismét a 2018. évi szinten az ár

A fehércukor világpiaci átlagára 2021. február 19-én érte el a csúcsát, 388 euró/tonna volt, 6 százalékkal emelkedett a januárihoz képest – írja jelentésében a NAIK AKI. Ez egyben négyéves csúcsot is jelent, de egy hónap múlva 381 euróra szelídült az ár az Európai Bizottság adatai szerint. Ezzel együtt úgy tűnik, elmozdult a 2019. évi mélypontról a cukorpiac, most 20 százalékkal ér többet az édes termék, mint egy évvel ezelőtt. Sajnos ez már nem változtat az idei termőterületen, erről tavaly év végén döntöttek a gazdálkodók az akkori szerződési árak alapján. Hatása a jövő évre lehet, főként akkor, ha a drágulás nem áll meg. Pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy így lesz-e. Sok függ attól, hogy az üzemanyagárak mennyire tartják magukat, és ez megmozgatja-e a brazil etanolgyártók fantáziáját. Ha igen, akkor kevesebb lesz a világpiacra öntött brazil cukornádmennyiség.

 

cukorarak EU
Forrás: EU Bizottság