fbpx

Költséghatékony alternatíva silózásra

Írta: MezőHír-2021/04. lapszám cikke - 2021 április 15.

Nincs könnyű helyzetben az olyan 50–150 állattal rendelkező szarvasmarha-tenyésztő gazdaság, amely saját eszközparkkal szeretné végezni a silókukorica betakarítását. Vagy „leharcolt”, több ezer üzemórás, 20-25 éves önjáró silózót vásárol 5-9 millióért, vagy megfizeti a bérsilózás horribilis óradíját, és kiszolgáltatja magát a bérmunka ütemezési kapacitásának.

 

vontatott silózó
A jelenlegi hazai kínálat kevés vontató silózója közül az egyik (fotó: machinerypete.com)

 

Vontatott silózókat a kisebb egyedlétszámú állattartó gazdaságok számára

A fenti probléma költséghatékony áthidalására jöhet szóba a vontatott vagy függesztett, traktorral üzemeltethető szecskázógépek alkalmazása. Míg a 90-es években, illetve az ezredforduló környékén a nagy brandek mindegyike kínált itthon vontatott silózókat a kisebb egyedlétszámú állattartó gazdaságok számára, és függesztett silózókból is nagyobb volt a választék, addig napjainkra a helyzet jelentősen megváltozott.

A nagy márkák – mint a Case IH, New Holland, John Deere – csak a tengerentúli felhasználók számára kínálnak traktorral vontatható, TLTről meghajtott szecskázógépeket. Az európai, nyugat-európai gazdák jelentős része több évtizeden keresztül a Kemper, Pöttinger, Konsgskilde/JF, Mengele/Lely, CLAAS vontatott, illetve függesztett silózóit alkalmazta. A sorfüggetlen vágókésrotoros betakarítóadapterrel szerelt modellek is az első kettő kínálatában jelentek meg először. Napjainkban a CLAAS, Kemper, Pöttinger és a Lely függesztett, illetve vontatott silózói – a gyártók honlapja alapján – az európai kínálatban már nem elérhetők, viszont a vágórotoros, sorfüggetlen típusok szép számban vannak jelen más, kisebb gyártók kínálatában.

 

Pöttinger MEX
Igen népszerű volt kategóriájában a Pöttinger MEX széria (fotó: pottinger.at)

 

Napjainkban szinte már csak a függesztett silózók a legjellemzőbbek, a vontatott verziók csak nagyon kis részét képezik a kínálatnak

Az elmúlt évtizedekben a függesztett konstrukciók fejlesztése leginkább az üzemeltetési költség minél alacsonyabbra szorítását célozza meg. Az aprítást az elérhető kínálat legnagyobb részében az évtizedek óta bevált forgókéstárcsás megoldással végzik.

Az önjáró szecskázóknál alkalmazott aprítókésdobos-zúzókosaras szecskázóberendezés már csak néhány vontatott modellnél van jelen a piacon.

A vágótárcsás aprítószerkezet egyszerűbb, hosszabb élettartamú, és üzemeltetési költsége is kisebb, mivel a traktorral szemben támasztott energiaigénye is alacsonyabb. A késtárcsák meghajtása ékszíjas áttételen keresztül vagy csuklóstengelyek és szöghajtóművek segítségével, míg az adagoló előtömörítő hengerpárok hajtása fogaskerekes áttételű szöghajtóműről, csuklóstengelyek segítségével történik. Az elérhető modellek döntő többsége önkidobós rendszerű, külön dobóventilátort nem alkalmaz. A felaprított termény a kidobóívben való felgyorsítását a vágókéstárcsa ellenkező oldalára szerelhető dobólapátok végzik. A függesztett és vontatott silózók szinte mindegyike a traktor teljesítményleadó tengelyéről nyeri a meghajtást. Általában 540 f/min fordulatszám a traktor TLT-hajtásfordulatával szemben támasztott igényük, de a nagyobb munkaszélességű, nagyobb vágótárcsa-átmérővel szerelt modelleknek 750 vagy 1 000 f/min TLT-igényük is lehet. A vontatott silózók, pláne a hagyományos aprítódobbal szerelt változataik már sok esetben az 1 000 f/min TLT-hajtásfordulatot igényelik.

 

KUHN MC-180 S Quattro
A tolt rendszerű KUHN MC-180 S Quattro (fotó: kuhn.com)

 

A függesztett modellek kétféle traktor-munkagép kapcsolat szerint csoportosíthatók

A hátsó függesztésű, jobb oldalon a gép nyomvonala mellett betakarító változatok, illetve a tolt rendszerű, az erőgép mellső vagy traktorkonstrukciótól függően akár hátsó függesztőrendszerére kapcsolható modellek léteznek. A tolt rendszerű változat nagy előnye, hogy a szállítójármű is az erőgéphez kapcsolható.

Vannak függesztett modellek, amelyeknél mindkét megoldás (tolt és oldalra dolgozó) kombinálva van. Egyszerűen, rövid idő alatt átállítható egyik üzemmódból a másikba az eszköz. Betakarítási teljesítmény szempontjából az egy sor silókukorica betakarítására alkalmas függesztett legkisebb, kompakt verziók 25 t/h, míg a 2 soros vagy az 1,25 méteres sorfüggetlen adapterrel szerelt konstrukciók 30–55 t/h teljesítményre képesek.

 

Fimaks BIGDRUM 3000
A tolt rendszerű, függesztett, sorfüggetlen Fimaks BIGDRUM 3000 (fotó: fimaks.com)

 

A legnagyobb, 3–3,3 méteres munkaszélességű, sorfüggetlen vagy a 3, illetve 4 soros modellek tömegteljesítménye óránként 35–60 tonna között alakul. A betakarítási teljesítményt több tényező is tág határok között befolyásolhatja. Ilyen például a szecskázásra váró termény nedvességtartalma, a szecskahosszúság vagy a meghajtó traktorról nyerhető TLT-teljesítmény is.

Adapterkínálat tekintetében főleg az 1,25 méteres munkaszélesség feletti függesztett és a vontatott modellek közül érhető el jó néhányhoz a silókukorica-betakarítón kívül más betakarítóadapter is. Zömmel rendfelszedőket kínálnak még a szilázs/szenázs készítéséhez, de egy-két nagyobb teljesítményű modellhez tárcsás direktvágó kasza is elérhető, ezzel is szélesítve az alkalmazási területet.

 

Agrolead M-TWIN silózó
Az Agrolead M-TWIN silózóval két éve bővült a hazai kínálat (fotó: agrolead.com)

 

Egyéb kiegészítők is rendelkezésre állnak a függesztett vagy vontatott szecskázókhoz

Több gyártó is kínál szemroppantó hengereket és a teljes növényi zúzalék készítéséhez passzív zúzóberendezéseket. Az ilyen zúzóberendezés a vágótárcsás verzióknál a tárcsára szerelt zúzólapokból, illetve furatos vagy bordás zúzóbetétekből áll. A vágókések élezése történhet manuálisan vagy elektronikusan működtetett, integrált késélező rendszerrel. A tolt rendszerű függesztett, illetve vontatott típusok esetén lehetőség van pótkocsi kapcsolására is. Előbbinél az üzemeltető traktorhoz, míg a vontatott gépeknél a silózó végére szerelt pótkocsivonófejhez kapcsolva végezhető egy géppel a betakarítás és a siló begyűjtése.

Az adapterek meghajtása általában mechanikus, de van példa hidrosztatikus hajtásra is. A sorfüggetlen vágószerkezetek terjedése rohamos a függesztett és a vontatott silózóknál is. Meghajtásuk konstrukciónként változik. A legelterjedtebb az ékszíjas megoldás, amelynél közös portáltengelyről szöghajtóműveken keresztül külön-külön tengelyről ékszíjas áttételen át kerül meghajtásra a vágórotor, de arra is van példa, hogy a portáltengelyről szöghajtóművek segítségével már közvetlenül a rotortengely van meghajtva, ékszíjas áttétel nélkül. Nagyban függ a hajtáskontrukció attól, hogy hány vágórotoros, mekkora rotorátmérőjű a sorfüggetlen adapter.

A függesztett és vontatott silózók munkavégző egységeinek vezérlése és beállítása napjainkban a korszerű típusoknál elektronikusan, a traktorfülkéből történik. Vagy külön hálózaton keresztül a géphez szállított monitorról, vagy ISOBUS-on keresztül az erőgép saját monitorjáról kezelhetjük az adott betakarítógépet.

 

Agromaster függesztett silózó
Az Agromaster függesztett silózói (fotó: agromaster.com)

 

A gyártók a biztonságra is figyelnek a gépek fejlesztésénél

Ma már a függesztett és vontatott silózók szinte mindegyike fel van szerelve metáldetektor berendezéssel, hogy az idegen fémanyagok takarmányba jutását, illetve a betakarítógépben való károkozását megelőzze.

 

Néhány, hazánkban is elérhető silózógép táblázat
Néhány, hazánkban is elérhető függesztett, illetve vontatott silózógép

 

Amint rövid ismertetőnkből és a típustáblázatból is kitűnik, napjainkban már jobbára a függesztett, vágótárcsás aprítószerkezetű, jelentős hányadban sorfüggetlen adapterek jelentik az alternatívát a kisebb gazdaságok számára a silókukorica és teljes növényi zúzalék saját gépparkkal történő, alacsony beruházási költséggel járó, költséghatékony betakarítására.

 

FARKAS IMRE