fbpx

Innen töltik készleteiket az európai repcefeldolgozók

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 08.

Bár Ausztrália egy rekordévben is csak 1,7 tonna repcét termel egy hektáron, mégis a világ egyik meghatározó exportőre. A globális repcekereskedelem mintegy 14 százalékát uralja. Legfontosabb piaca Európa.

 

repce kezben
Érkezik az ausztrál termés (forrás: dadacomintl.com)

Kis hozam, nagy export

Ausztrália a világ második legnagyobb repceexportőre, alaposan lemaradva a kereskedelem kétharmadát uraló Kanada mögött. Van azonban egy fontos különbség a két ország között: Kanada elsősorban Kínának és az USA-nak szállít, Ausztrália repceexportja viszont 80 százalékban Európát célozza meg, bár 2019/20-ban Kína részaránya jelentősen megnövekedett a kivitelben (cc. 30%). A két ország piacválasztásában fontos szerepet játszik az, hogy az ausztrál repce – szemben a kanadaival – nem génmódosított termék.

 

Nyárig ez az uniós beszerzési forrás

2020/21-ben Ausztrália 2,8 millió tonna repcét juttathat a külpiacokra a kiváló, 4 millió tonnás termést hozó évjárat után (az export pár hónap alatt lezajlik). Utoljára 2016-ban arattak hasonlóan jó eredménnyel, mint tavaly decemberben. Idén márciustól – a magas áraknak köszönhetően – 15 százalékkal nagyobb területen kerülhet földbe a mag, ami 2,7 millió hektárt jelent. A decemberben várható termést a kicsivel rosszabb időjárási feltételek miatt hektáronként szűk másfél tonnára becsülik az elemzők, így a végeredmény 3,9 millió tonna lehet. Az ezt követő pár hónapban 2,9 millió tonna mag kelhet útra a világba – elsősorban Európába.

 

A témában ez a cikk is érdekelheti: 17 százalékot drágult az új repce, de nagy az árkockázat.