fbpx

Csak jövőre lesz határellenőrzés a briteknél

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 06.

A magas kockázatú növényeket csak január elsejétől, az alacsony kockázatúakat csak 2022. március elsejétől vizsgálják a határon. Az ok: a járvány miatt lassabb a gazdaság reakcióideje.

 

határellenőrzés
Egy ideig elegendő a vámárunyilatkozattal bajlódni (forrás: gombaforum.hu)

 

Az Egyesült Királyság bejelentése alapján késik a határellenőrzési folyamatok bevezetése Nagy-Britanniában. Azon intézkedések, amelyek a Brexit eredeti ütemezése szerint 2021. április 1-től léptek volna életbe, hathónapos haladékot követően, október 1-től lesznek érvényesek. A határellenőrzéseket és az új vámszabályokat a jövő év elejétől alkalmazzák. A halasztás célja, hogy a koronavírus által sújtott gazdaság újraindításához, valamint a nemzetközi kereskedelem talpra állításához elegendő időt nyerjenek az érintettek – áll a Nébih oldalán.

 

A világjárvány okozta társadalmi-gazdasági nehézségekre hivatkozva 2021. március 11-én jelentette be az Egyesült Királyság a Brexittel összefüggő új eljárásrend bevezetésének elhalasztását. A késleltetés a legtöbb érintett szakterületen 6 hónap, de egyes határellenőrzések és új vámszabályok bevezetése esetében 9 hónapot jelent.

 

  1. október 1-től lép életbe:
  • az előzetes regisztrációs és előjelentési kötelezettség az állati eredetű termékek (POAO), bizonyos állati melléktermékek (ABP), valamint a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek esetében;
  • az állategészségügyi (export)bizonyítványok kiállításának kötelezettsége a POAO és bizonyos ABP kategóriák esetében.

 

  1. január 1-re halasztják:
  • az állati eredetű termékek (POAO), bizonyos állati melléktermékek (ABP), valamint a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek határellenőrzésének bevezetését;
  • a magas kockázatú növények határellenőrzésének bevezetését;
  • az alacsony kockázatú növények esetében az előértesítési és dokumentumellenőrzési kötelezettség bevezetését;
  • a biztonsági és védelmi nyilatkozatok (SSD) meglétét;
  • a termékek, szállítmányok beléptetésére kijelölt határállomásokon (BCP) a fizikai ellenőrzések bevezetését-

 

Addig érvényben marad a vámárunyilatkozatok utólagos – az áruk behozatalát követő 6 hónapon belüli – benyújtásának eljárásrendje is. Az élőállatok, alacsony kockázatú növények és növényi termékek határellenőrzése 2022. március 1-től, a kijelölt határállomásokon (BCP) valósul majd meg. A változások részletesen, szakterületekre lebontva elérhetőek a Nébih portál Brexit tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/brexit.

 

Lásd még a témában: Vámellenőrzés van, vám nincs – ha igazolt az uniós származás.

 

 

Összeállította: Gönczi Krisztina