fbpx

Újabb pofon a gyümölcsfáknak: a nyúl is fagyot hoz

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 01.

Északon még virágban a barack, délen már a cseresznyék bontogatják szirmaikat. A mai 25 fok után hatalmas pofonként térnek vissza az éjszakai fagyok.

 

fa viragzas
Pedig milyen szépen indult… (Fotó: Horizont Média)

 

Legutóbb Sándor, József, Benedek hozott ilyen kellemetlen meglepetést. Pedig milyen szépen indult a hét… Hétfőtől intenzív melegedés kezdődött, és kedd délutánra a Dunántúl nyugati felén már néhány fokkal 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A vegetáció fejlődése felgyorsult, megszaporodtak a mezőgazdasági munkák is. A tavaszi gabonák vetése a vége felé jár. A vártnál azonban kevesebb csapadék érkezett, így az ország jelentős részén már kritikusan száraz a talajok felső rétege. Az egy hét alatt lehullott csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén az 1 mm-t sem érte el. A legszárazabb, észak-dunántúli és északnyugat-alföldi tájakon már 30% alatt van a talaj nedvességtartalma. Ez nehezíti a hamarosan sorra kerülő napraforgó vetése előtti talajmunkákat.

A folytatásban elég változékonyan alakul időjárásunk. Csütörtök este északnyugat felől egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, majd a hétvégén még több hullámban áramlik fölénk hideg levegő. A csütörtöki 25 fokról két nap alatt 10-15 esik a nappali csúcshőmérséklet, és szombattól éjszakánként fagyokra számíthatunk. Mínusz 1, mínusz 4 fokra hűl a levegő, a fagyzugos helyeken ennél is hidegebb lesz A front erős széllel érkezik, amit eleinte elszórtan záporok, zivatarok kísérnek. Nagy mennyiségű csapadékra ne számítsunk. Keddtől valamivel melegebb lesz, és – egyelőre nagy bizonytalanság mellett – országos csapadékra van kilátás. A Dunántúlon havas eső, hó is hullhat.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina