fbpx

Magyar szabadalom: hulladékfóliából locsolócsövet

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 28.

Hihetetlen mennyiségű hulladékműanyag képződik a mezőgazdaságban, aminek nincs megoldva a visszagyűjtése és újrahasznosítása. Egy szép hazai példa mégis akad.

 

locsolotomlo gyartas
Nagy István agrárminiszter a nemesvámosi locsolótömlő-gyártósor átadóján (forrás: Nagy István FB oldala)

 

A mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyagfóliákat a növénytermesztés és az állattartás során. Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonnányi mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek begyűjtésére és újrafeldolgozására. A kormány ezért tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a gazdáknál képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához. Egy új magyar találmánynak köszönhetően pedig évtizedes problémát sikerült megoldani a fólia- és műanyaghulladékok feldolgozásával és újrahasznosításával.

A Jager Csoport szabadalma a fóliahulladékot olyan módon hasznosítja, hogy abból a mezőgazdaságban rendszeresen használt műanyagtermékek készülhessenek. Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjuk óvni környezetünket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a cégcsoport locsolótömlő-gyártó gépsorának átadásán Nemesvámoson. A miniszter szerint ez egy hatalmas lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé. Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók életét, hanem mindannyiunk jövőjét befolyásolja az újrafeldolgozás mértékének növelése, ezért a szaktárca mindent megtesz az ügy érdekében.

Lásd még cikkünket a témában: Látlelet a kukából

 

Összeállította: Gönczi Krisztina