Bezárás

Eséllyel a rezisztens gyomok ellen

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 március 06.

Corteva-újdonságok az idei szezonra

Február első felében online konferenciasorozatot tartott a Corteva, hogy megismertesse a gazdálkodókkal az idei szezonra kínált újdonságait. Laptársunk, az Agrárágazat a kukorica és a napraforgó növényvédelmi kérdéseit járja körbe márciusi számában, itt pedig a kalászosok és a repce védelmével foglalkozunk.

 

Egy erős starttal indítani

Mindkét növényben gondot okoz a herbicidekre rezisztens gyomok terjedése. A repce esetében a rovarok ellen is nehezíti a védekezést a szűkülő hatóanyag-paletta és a megmaradt készítményekkel dacoló példányok térnyerése – mutatott rá felvezetőjében Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója. Ilyen esetben azzal tehetünk a legtöbbet a környezetért, ha nem a kivitt dózist vagy a kezelések számát emeljük, hanem rezisztenciatörő készítményt iktatunk a védekezésbe. Az egyre szigorúbb szermaradvány-határértékek miatt az sem mindegy, hogy mennyi hatóanyag kipermetezésével érünk el eredményt– hangsúlyozta a cégvezető. Hozzátette: az ökológiai lábnyom szempontjából a szállítandó vegyianyag-mennyiség sem mellékes. Nemcsak a növényvédő szerek tekintetében vannak korlátozások az unióban, de több országban már ajánlott a nitrogén műtrágyák alkalmazásakor az inhibítor használata, ezért a vállalat is a nitrogéntartalmú műtrágyák jobb hasznosulására összpontosít. Már csíraállapotban elérhetővé kell tenni a mag számára, hogy kezdő lökést kaphasson egy tápelemeket tartalmazó csávázóanyagból. Az Ympact molibdént, rezet, mangánt, cinket tartalmaz az enzimatikus folyamatok serkentésére. Napraforgóban, kukoricában és repcében a gazdák előtt már ismert Lumibio Kelta csávázó szer mellé a kalászosok csávázására idén ősztől fog megjelenni az Ympat a Cortevakínála tában, tudtuk meg Borsos Lászlótól. A gyomirtás terén pedig az volt a cég fejlesztési célja, hogy az időjárástól minél függetlenebbül, hosszú időn át alkalmazható, kis dózisban is hatékony megoldásokkal rukkoljon elő. Az új formulációknak köszönhetően ezt is sikerült megvalósítani.

 

egysziku gyomok buzaban

 

Rezisztens gyomok a búzában

A hír már csak azért is örömteli, mert a kukorica lassú betakarítása, majd az október második felében érkező esők miatt megcsúszott a búza vetése, ezért az őszi gyomirtás azokban a gazdaságokban is elmaradt, ahol ez egyébként a technológia része. Amint azt Hornyák Attila, a Nógrád Megyei Kormányhivatal herbológusa elmondta, az ősz és a tél további része túl meleg volt ahhoz, hogy a gyomok ne fejlődjenek. Már ősszel ott volt a táblákban két veszélyes egyszikű konkurens, a vékony egércsenkesz és a nagy széltippan. A szakember rámutatott: ha a gazdák az előveteményben jobban ügyelnének az egyszikű fajok visszaszorítására, a tarlókezelésre, és egy jobb vetésforgóval több időt hagynának a talaj-előkészítésre, sok bosszúságot megspórolhatnának a gyomirtásban. A kalászosok leggyakoribb magról kelő gyomfaja az egyszikűek közül a nagy széltippan, a vadzab, rozsnokfajok, a vékony egércsenkesz, a kétszikűek közül pedig a napraforgó, az ebszékfű, a parlagfű és a tyúkhúr. Az évelők közül a tarackbúza, a mezei acat, a fekete üröm és a selyemkóró a legfontosabb. Sajnos egyre terjednek az ALS-gátlókra rezisztens biotípusok, ezért a gyomirtókban többféle hatóanyagot többféle hatásmechanizmussal kombinálnak a gyártók, így a Corteva is. Az is fontos, hogy a készítmény rugalmasan alkalmazható legyen, hiszen a gyomok több hullámban, eltérő hőmérsékleti viszonyok között kelnek, miközben az eső is beleszólhat a védekezésbe. Dr. Lukács Domonkos herbicid-termékmenedzser egy széles hatásspektrummal bíró új készítményt, a QuelexTM-et ajánlotta a gazdák figyelmébe. A magról kelő kétszikűeket irtó szernek nincs utóvetemény-hatása, és két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot hordoz. Az egyikük egy ALS-gátló, a flóraszulám, míg a másik egy rezisztenciatörésre alkalmas, hormonhatású anyag, az ArylexTM (halauxifen-metil). A kombináció 95% feletti hatékonysággal irtja a kalászosok legfontosabb gyomfajait. Hektáronként mindössze 50 gramm a dózisa, a kijuttatása pedig bokrosodástól kétnóduszos állapotig lehetséges.

A magról kelő egyszikűek közül a nagy széltippan a legveszélyesebb, de a hélazab, olaszperje, ecsetpázsit, rozsnokok is elterjedt konkurensek. A legfontosabb egyszikű fajok ellen kiváló hatékonysággal dolgozik a kétszikűekre is támadó RexadeTM. A herbicid már alacsony hőmérsékleten is működik, és nincs rá utóvetemény-korlátozás. Hatóanyaga a flóraszulám és ArylexTM mellett a piroxszulám. Ebből a szerből is 50 grammot kell kijuttatni 200-300 liter permetlében, az előbb is említett búzafejlettségi állapotban. Mindkét készítmény egy hideg vízben is gyorsan oldódó granulátum, amelyik nem ülepedik, nem tömíti el a fúvókákat. Így a magas hatóanyag-koncentráció a kis kijuttatási dózis ellenére megvalósul, és már 6-8 fokos hőmérsékleten működik a herbicid. Természetesen a Mustang ForteTM, a ColumbusTM és GeniusTM továbbra is elérhető a cég kínálatában.

 

Gombaölő szeres kezelések időzítése őszi búzában Magyarországon
Gombaölő szeres kezelések időzítése őszi búzában Magyarországon

 

Gombák elleni védelem vitalizáló hatással

Tavaly a harmadik legmelegebb telünk volt a mérések kezdete óta, de az idei is nagyon enyhe volt, október második felétől pedig esős is. A tél és a június-július vált a legcsapadékosabb időszakká Magyarországon. Ez a búza kórtani védelme szempontjából is kihívást jelent, főként, hogy az egyre szárazabb tavaszokon hajlamosak vagyunk elfeledkezni a gombás betegségekről – mutatott rá Lőrinczné Izsányi Gizella, a CPR Europe Kft. növénykórtani szakértője. Árpában már most jelen van a törperozsda és a ramulária. Utóbbi ellen legkésőbb akkor kell védekezni, amikor még hasban van a kalász. Búzában pedig megjelent a vörösrozsda. Ha a virágzás idején megint csapadékos, hűvös időjárás lesz, akkor a fuzárium támadására kell készülni. Csávázással, a kukoricaszár leforgatásával, az árvakelések irtásával sokat tehetünk a megelőzés érdekében, de a lomb- és kalászvédelem így is elkerülhetetlen lépéssé vált.

A pirenofóra és a fuzáriumfajok előretörése figyelhető meg az utóbbi időben – intett Bálint Sándor fungicid-, inszekticid-termékmenedzser. A lombvédelem a termésnövelés szempontjából kulcskérdés. A fotoszintetizáló felület megőrzésére a Corteva az Optimo Care® és a Talius® kombinációját ajánlja. Az előbbi magas strobilurin-koncentrációjával nemcsak véd, hanem zöldít is, míg az utóbbiban a gázosodó proquinazid felel azért, hogy a gombaölő hatás minden növényi részen érvényesüljön. (Ennek a kalászvédelemben látjuk majd igazán hasznát.) A két készítményt tankkeverékben javasolják kiadni szárba indulástól 2-3 nóduszig. A későbbi időzítés azért jobb, mert a 6–8 hetes hatástartamnak ki kell nyúlnia a kalászvédelem idejéig. A kalászvédelemre ajánlott Wirtuoz® Trio P-ben az előbb említett proquinazidon túl tebukonazol és prokloráz található. Mindhárom hat a fuzárium ellen, de eltérően fejtik ki hatásukat. Gázosodó, helyileg felszívódó és felszívódó hatóanyagokról beszélünk. A készítményt a kalászra kell fújni, hogy annak minden részébe eljussanak a hatóanyagok.

 

repcefénybogár
A repcefénybogár nagy károkat tesz a virágzatban (forrás: Corteva)

 

Repce: tavaszra maradt a gyomirtás

A repce védelmében a rezisztens gyomok és rovarok egyaránt egyre több gondot okoznak, ezért itt is rezisztenciatörésre kell törekedni. A másik fejlesztési cél ebben a kultúrában is a koncentrált hatóanyag-kijuttatás volt, a természet védelme érdekében – hangsúlyozta a cégvezető, Borsos László. A repce gyomviszonyait Ughy Péter, a Vas Megyei Kormányhivatal herbológusa ismertette. Tavaly ősszel a szárazság miatt extrém csúszásba kerültek sokan a növény vetésével, így a gyomirtása is elmaradt. Az időben földbe került állományokban pedig bemosó csapadék híján vált kudarccá az első herbicidkezelés. Ugyanakkor 4 fok felett a ragadós galaj, a pipacs, az árvácska, pipitér- és székfűfajok vígan csíráznak. 10 fok felett az árvacsalán és veronikafajok, a tyúkhúr és a pásztortáska is kel, így október végéig ezek kaptak erőre a vontatottan kelő állományokban. A pásztortáska, mezei tarsóka, sebforrasztó zsombor ráadásul a repcével rokon növény, ahogy a vadrepce is. Az időjárás átalakulása miatt egyre inkább kétmenetes gyomirtásra van szükség a repcében – összegzett a szakember. Amador Gergely fejlesztőmérnök fotókkal mutatta be, hogy már most, február elején tömegesen kel a táblákban az ebszékfű, a pipacs, a sebforrasztó zsombor. Tavaszi herbicidként a KorvettoTM hatásmechanizmusát ismertette. Ennek egyik eleme a már ismertetett, hormonhatású halauxifen-metil (ArylexTM néven jegyezve), a másik a kétszikűirtás mestere, a klopiralid. Szárba indulástól zöldbimbós állapotig javasolt kiadni, a hormonhatás miatt azonban legalább 6 fokos hőmérsékletre és fagymentes éjszakákra van szükség a hatáskifejtéshez. A kísérletek szerint az ebszékfűt, pipacsot fejlettebb állapotban is jól viszi a készítmény, de célszerű a gyomok intenzív növekedésének időszakában kipermetezni. Lombtrágyákkal, műtrágyákkal nem keverhető, viszont nincs rá utóvetemény-korlátozás. A MetkonTM-t viszont – egy regulátor hatású gombaölő szert – a KorvettoTM-val egy menetben lehet kijuttatni.

 

Fuzáriumos búzaszemek
Fuzáriumos búzaszemek (forrás: agric.wa.gov.au)

 

Kivétel a piretroidok között

Repce esetében a rovarok jelentik a legnagyobb termesztési kockázatotv. Prof. Keszthelyi Sándor PhD, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári egyetemi tanára arra figyelmeztetett, hogy a szerkivonások miatt egyre szűkül a hatóanyagcsoportok száma. Már csak egyetlen neonikotinoid (acetamiprid), egy oxidiazinon (indoxakarb) és egy szerves foszforsav (foszmet) maradt a palettán, miközben piretroidból még mindig 10-féle használható. Ez magában rejti a piretroidrezisztencia fokozódásának veszélyét. A repcedarázs, a földibolhák, a kis káposztalégy éppúgy kiszelektálódhat a szertűrésre, ahogy a repcefénybogár.

Kora tavasszal a repceszárormányos, nagy repceormányos a legveszélyesebb, mivel mindkettő nyílt sebeket okoz a száron. Ellenük még azelőtt védekezni kell, hogy a lárvák berágnának a szárba. Védekezni akkor kell, amint 15, illetve 10 egyedet számolunk belőlük a sárgatálon. Virágzás előtt zöldbimbós kortól támadnak a repcefénybogarak; ellenük nem úszható meg a védekezés, mivel nagy károkat tesznek a virágban. Ezt követően pedig a repcebecő-ormányos és a repcebecő-gubacsszúnyog kártételére lehet számítani. A tanulság az, hogy a védekezéseket csak szükséges esetben, előrejelzés alapján és a hatóanyagot rotálva kell elvégezni. A Perényi József inszekticidbiológus által bemutatott Magma® nevű készítmény hatékonyságát az adja, hogy hatóanyaga, az etofenprox egy éter típusú piretroid, és nem észter típusú, mint a széles körben alkalmazott és rezisztenciának kitett kémiai típusok (deltametrin, alfametrin, lambda- és gamma-cihalotrin, alfa-cipermetrin). A Magma® hatóanyaga ellen nem mutattak ki rezisztenciát. Kijuttatását 0,2 l/ha dózisban, legfeljebb kétszer javasolják zöldbimbós állapotig. Amikor növényenként 3-5 fénybogár jelenik meg, indokolt a kezelés. 5-6 fok felett már kifejti hatását. A konferencia végén Rikk István marketingvezető ismertette a Corteva Technológia bónuszprogramját, melynek keretében a gazdák kedvezménnyel vásárolhatják meg a Corteva által forgalmazott növényvédő szereket és Pioneer® vetőmagokat.

 

Gönczi Krisztina