fbpx

Több mikroelem, vitamin és antioxidáns – ez is mezőgazdaság

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 23.

19 magyar agrár vállalkozás mutatkozott be kiállítóként világ legnagyobb ökológiai expóján, a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon.

Idén 31. alkalommal, 2021. február 17-19. között rendezték meg a szakkiállítást, mely teret biztosított a mezőgazdaság sajátos szegmense legjobb biotermékeinek. A világjárvány miatti – egyre inkább szokványosnak mondható – helyzet most a digitális térbe költöztette a világ vezető ökológiai színterét.

 

Biohungaricum Kft. terméke

Biohungaricum Kft. terméke (Fotó: Biofach eSpecial, 2021 Katalógus)

 

A szakmai találkozó 1990 óta erősíti az ökogazdálkodási ágazatot

Az Agrármarketing Centrum (AMC) fontosnak tartja, hogy segítse a bioszektorban tevékenykedő élelmiszerelőállítók export piacra jutását. Ezért Biofach eSpecial néven megvalósuló online rendezvényen 19 agrárcég számára biztosít megjelenési lehetőséget, ezzel segítve az üzleti kapcsolatok ápolását és a hazai üzleti pozíciók erősítését.

 

Az ökológiai gazdaság és táplálkozás aktuális kérdései

Az idei kiállítás tematikája a „Shaping. Transformation. Stronger. Together.” („Alakítás. Átalakulás. Erősebben. Együtt.”) szlogen köré épül, utalva az idei év kihívásaira. A kongresszus teret ad a trendeknek és az innovációknak, a termékbemutatóknak és a fenntarthatóságról szóló előadásoknak, így például kiemelten foglalkozik az ökológiai gazdaság és táplálkozás átalakulásának kérdéseivel.

A bio tanúsító szervezeteken kívül a kiállításon többek között gombatermékek, tésztafélék, gyógynövény-termékek, tea különlegességek, szárított gyümölcsök és olajos magvak, fűszerpaprika-termékek, extrudált snack-ek, hidegen sajtolt olajok, rizstermékek gyártói és bio zöldségek, gyümölcsök termelői mutatkoztak be a világ bio-élelmiszerei iránt érdeklődő közönségnek.

 

SCHMIDT und CO. Kft. Gyógynövényüzem

SCHMIDT und CO. Kft. Gyógynövényüzem (Fotó: Biofach eSpecial, 2021 Katalógus)

 

Nincsenek kémiai szerek, műtrágyák, a feldolgozás kíméletes

A bioélelmiszerek a szakértők szerint azért értékesebbek, mert előállításuk során nem alkalmaznak kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat, feldolgozásuk kíméletes, az adalék- és segédanyagok használata pedig korlátozott.

Több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több a mikroelem, a vitamin és az antioxidáns. A magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba.

 

HFI Kft. terméke

HFI Kft. terméke (Fotó: Biofach eSpecial, 2021 Katalógus)

 

Így lett a 16-ból 19

A rendezvényen 16 hazai biogazdálkodást és biotermékeket előállító céget mutatott be az AMC. Emellett három cég egyéni megjelenési lehetőséget is kapott, így előadásokon, megbeszéléseken, termékbemutatókon is részt tudtak venni.

A vásár részvételi szabályzata értelmében, valamennyi kiállított élelmiszerterméknek ökológiai termelésből vagy ökológiai állattenyésztésből kell származnia.

A cégeket bemutató és elérhetőségüket tartalmazó katalógus lapozható és letölthető.

Az érintett cégek megismerhetők, valamint további információk érhetők el az AMC által kezelt eseményi honlapon.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc