Gondolkodjon előre! Tavaszi trágyázás Genezis termékekkel!

Tavaszi NPK trágyázás Genezis kompaktált műtrágyákkal

Februárban a tavaszi kalászosok alá rövid idő áll rendelkezésre foszfor és kálium kijuttatásra. A tavaszi árpa és a zab trágyázása során célszerű a jellemzően foszfortúlsúlyos NPK készítményeket a talaj felső 15-20 cmbe, még magágykészítés előtt külön művelettel bedolgozni. Amennyiben erre már nincs lehetőség, fókuszáljuk a kultúrák nitrogénigényére, és közvetlen a magágykészítés előtt juttassunk ki Pétisót, amely a nitrogén mellett hozzájárul az árpa és a zab jelentős, 6-8 kg/t fajlagos kalcium- és komoly magnéziumigényének fedezéséhez.

‑Kukorica és napraforgó

Amennyiben nem jutott idő a cukorrépa őszi alaptrágyázására, akkor tavasszal minél korábban, magas káliumtartalmú műtrágyával alapozhatók meg a nagy termések. A cukorrépa klórérzékeny növény, ezért kell sietnünk a kálium-klorid tartalmú műtrágyák tavaszi kijuttatásával. Erre a célra a talaj ellátottságától függően érdemes az 1-2:3 tápelem arányú PK műtrágyákat választani. Dózisuk 300-500 kg/ha, a talaj káliumellátottságától függően.

‑Burgonya

A szóját csekély trágyaigényű növénynek tartják, azonban fajlagos tápelemigényét tekintve (37 kg/t    foszfor és 51 kg/t kálium) jelentős mennyiségű foszfor és kálium kijuttatása szükséges, különösen laza talajokon. A kompaktált genezis NPK műtrágyák minden szemcséje azonos összetételű, használatukkal biztosítható a területen az egyenletes tápelem eloszlás.

Alap- és kiegészítő trágyázás, nitrogénpótlás Pétisóval

Talajaink védelme szempontjából fontos tény, hogy a Pétisó kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki! A melegen bekevert dolomit liszt 50 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak az ammónium-nitrát komponenssel, így biztosítjuk a fiatal kultúrnövények jelentős kalcium- és magnéziumigényét, amely a gyökérnövekedést is segíti. Ugyanakkor a dolomit kalcium és magnézium karbonátjai – mint bázikus elemek – gátolják a talaj savanyodását, emelik a pH-t, és javítják az egyéb tápelemek felvehetőségét, a talaj szerkezetét, a morzsák vízállóságát. A Pétisó kiváló szemcseszilárdsággal, valamint szórhatósággal rendelkezik, a prillezett változata pedig a konkurens termékeknél jobb hőstabilitással bír. 500-ak Klubja kísérletek partnereink által ellenőrzött eredményei igazolták, hogy a Pétisóval kijuttatott 50-70 kg/ha N-hatóanyag többlet kukoricában átlagosan 2-3 t/ha-ral növelte meg a termés mennyiségét. A plusz nitrogén műtrágya költsége a következőképp alakul mai Pétisó és terményárakon számolva: 300-400 kg kukorica árát kell kifizetünk, úgy, hogy cserébe hektáronként közel 70110 ezer forint árbevételtöbblet realizálódik.


SZERZŐ: WWW.GENEZISPARTNER.HU

alaptrágyázás genezis kukorica magágykészítés magnézium napraforgó nitrogén trágyázás