fbpx

Enni kell adni a vadaknak (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 február 21.

A vadak etetésének a legfőbb célja, hogy az erdős területeken belül tartsák a vadakat, és ne tegyenek kárt a gazdák által művelt mezőgazdasági területeken, a növények és a termés megrágásával, taposásával – vallja Lakos László. A Mezőhír a Kiskunhalasi Diana Vadásztársaság hivatásos vadászát kérte fel, hogy mutassa be, milyen takarmányt és technikai eszközöket használnak a vadak etetéséhez.

 

 

Ami szemnek-szájnak ingere

Vadásztársaságunk 11 900 hektáron gazdálkodik. Az erdei fenyővel, nyár- és akácerdővel borított területünkön velem együtt 3 hivatásos vadász látja el a vadállomány gondozását – ismerteti a feladataikat Lakos László, a Kiskunhalasi Diana Vadásztársaság hivatásos vadásza, aki – most velem együtt – a terepjárójával viszi ki a vadetetők feltöltéséhez a takarmányt. Van itt mindenféle eleség: cukorrépa, sárgarépa, sőt még paradicsom is. Szemes és szálas takarmány: kukorica, lucerna kerül az etetőkbe, ahová még nyalósót is kihelyeznek.  Nem hiába etetik a vadakat: rágás- és taposásnyomok láthatóak a kihelyezett termények körül. Őzek, dám- és gímszarvas, vaddisznó, nyúl és fácán látogatja az etetőket rendszeresen melyek mellett lucerna és rozsvetések is szolgálják a táplálásukat.

 

vadetetés
Lakos László hivatásos vadász a napelemes itatónál (A szerző felvétele)

 

A víz igen nagy kincs a száraz, homokos talajon lévő erdőkben. Ezért nem elég a sokféle táplálék, a vadak számára itatóhelyeket is fent kell tartaniuk a hivatásos vadászoknak. Napelemes szivattyúval töltik fel a kis tavakat folyamatosan, aminek a környékét szintén pata- és csülöknyomok borítják.

 

A gazdák szerint túl sok a vad

– Minden területnek van egy vadeltartó-képessége. A vadászati hatóság által előírt darabszámokat kell megvalósítanunk. Folyamatosan figyeljük az állományt, és ennek megfelelően végezzük el a kilövéseket. Jó kapcsolatot tartunk fent a környező földek gazdáival is, és mindent megteszünk a vadkár minimalizálása érdekében. A vadak etetésének a legfőbb célja, hogy az erdős területeken belül tartsuk az állatokat, és azok ne tegyenek kárt a művelt mezőgazdasági területeken, a növények és a termés megrágásával – mondja Lakos László.

 

Segít a technika

vadetetés
Automata szemestermény-etető (A szerző felvétele)

 

A hivatásos vadászok mindennapos munkáját már modern technikai eszközök is segítik, hogy ne kelljen minden etetőhelyre naponta kijárniuk. Egyik ilyen eszköz az automata szemestermény-etető, amelynek tárolója egy hétre való kukoricával tölthető fel. Hasznos segítség a vadkamera is, hiszen a nap 24 órájában rögzíti a vadak mozgását, így a darabszámuk, a korosztályok összetétele is elemezhető a felvételei alapján.

 

Kell a hivatásszeretet

vadetetés
Magaslesen (A szerző felvétele)

 

Ez egy hivatás, egy életforma. Ezt nagyon kell szeretni, mert másként nem lehet ezt a feladatot elvégezni, hiszen nagyon sok hétvégét, ünnepnapot, éjszakát töltünk itt ezen a magaslesen, vagy a területünkön a feladataink ellátására – mondja Lakos László, a szép környezetben végzett munka másik oldalaként.