fbpx

Egy év nyolc hónap, két évre felfüggesztve saját erdőért

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 04.

Nem jogerős döntés alapján, első fokon majd két évet kapott az a 61 éves férfi, aki saját erdejét engedély nélkül kitermelte, és mezőgazdasági célú hasznosításra készítette elő.

A Nagyatádi Járásbíróság ítélte el az a férfit, aki engedély nélkül vágatta ki tíz hektár erdejét Inke község határában, hogy a területen mezőgazdasági kultúrnövényt termesszen.

favágás
Favágás, a kép illusztráció (Fotó: Barna Ferenc)

 

Erdő helyet mezőgazdasági kultúrnövény

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott először egy kisebb erdőterületén végzett engedély és bejelentés nélküli fakitermelést, majd a tuskókat is kiforgatta, és megkezdte a terület mezőgazdasági célú átalakítását. Az illegális tevékenységgel nem hagyott fel, további, jóval nagyobb területen irtott erdőt – mely szintén a saját tulajdonát képezte -, a helyén szintén mezőgazdasági kultúrnövényeket akart termeszteni.

A férfi a fakitermeléssel és talajműveléssel olyan mértékben károsította az élővilágot, hogy annak természetes állapota csak több évtized alatt állítható helyre.

A vádlott és a védője fellebbezett az elsőfokú bírósági határozat ellen.

Akkor mégis hogy?

A fakitermelést, az erdő megszüntetését az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény, valamint annak részletszabályait tartalmazó 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet alapján lehet végrehajtani.

A fakitermelések legfontosabb és legalapvetőbb szabályairól a területileg illetékes Erdészeti Igazgatóságnál, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjának tematikus oldalán érdemes tájékozódni, hogy ne kövessünk el jogsértést, melyet a törvény szankcionálni rendel.

A hatósági ügyintézés a NÉBIH-hez tartozik, az egyéb ügyintézésben a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya az illetékes.

 

erdőirtás
Erdőirtás, a kép illusztráció (Fotó: Barna Ferenc)

 

Fő szabályok:

  • Csak a szakszemély ellenjegyzésével ellátott előzetes bejelentés alapján, a meghatározott határidők letelte után lehet a fakitermelést elkezdeni.
  • A fakitermelést végzőnek a fakitermelés során magánál kell tartania a munka elvégzésére jogosító, az erdőgazdálkodó által kiállított okiratot, erdőgazdálkodási műveleti lapot.
  • A kitermelt faanyag szállítása csak szállítójegy kíséretében történhet.

 

Összeállította: Barna Ferenc
Forrás: MTI