fbpx

Öt új génszerkesztett növény léphet be az EU-ba

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 01.

Nyolc fajta várakozott jóváhagyásra, öt engedélyt is kapott. A köztermesztés továbbra sem engedélyezett, csak megenni, feletetni szabad az importált terményeket.

 

Kukorica

 

2021. január 22-én az Európai Bizottság öt génszerkesztett növény – három kukorica és két szójabab – behozatali engedélyét hagyta jóvá, valamint meghosszabbította három kukoricahibridét, melyek mindegyike humán és takarmányozási célra egyaránt felhasználható. Termeszteni tilos ezeket a génszerkesztett növényeket az Európai Unió területén. Az importengedély 10 évre szól, szigorú címkézési és nyomon követhetőségi szabályok betartása mellett.

Az EB évente kétszer bírálja el az importengedély-kérelmeket. Tavaly év végén nyolc genetikailag átalakított növény várakozott jóváhagyásra. Az Európai Bizottságnak kötelessége volt lefolytatni az engedélyezési eljárást, miután abban a bizottságban, amelyikben arról kell dönteni, hogy kockázatos-e vagy biztonságos az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által jónak ítélt génmódosított élőlény, a tagállamok nem tudtak dűlőre jutni.

 

Lásd még a témában:

Jön a szeptória-rezisztens búza: a hollandok találtak rá

Készül a betegségellenálló, génszerkesztett európai szuperbúza