fbpx

Majd 19 milliárd forintnyi beruházás 1500 munkahelyért

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 23.

A kormány 18,5 milliárd forintnyi beruházásról és 1500 munkahely védelméről állapodott meg három magyar élelmiszeripari céggel (Univer -, a Gyermelyi – és a Tolnatej Zrt.-vel), amelyek összesen 7,6 milliárd forint állami támogatást kapnak.

 

Paradicsom szüret

Több száz magyar termelővel áll kapcsolatban az Univer (Fotó: Univer)

 

Kapacitásbővülés, technológiai innováció és a munkahelyek megőrzés

Az Univer Product Zrt. közleményében ismertette: a megduplázott kapacitású kecskemét-hetényegyházi üzemének megépítését saját erőből, banki hitelből és a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában elnyert 3,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból finanszírozza. A tervek szerint a fejlesztés hatására 2029-re az Univer Product árbevétele 36 milliárd forintra növekszik, aminek 30%-a exportból származik majd.

A magyar tulajdonban lévő cég a beruházás keretében egy teljesen új gyárat épít a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. A hungarikum Erős Pista és Piros Arany, valamint számos más klasszikus magyar ételízesítő (egyebek mellett az Édes Anna, a Gulyáskrém, a Fokhagymakrém, a Vöröshagymakrém, a Reszelt Torma és a Haragos Pista) előállításának ez az egység lesz a helyszíne.

A beruházással egyben valósul meg a kapacitásbővülés, technológiai innováció és a munkahelyek megőrzés.

 

Új üzem

Az új üzem látványterve (Fotó: Univer)

 

Magyar alapanyagból magyar terméket

A megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag beszerzése érdekében az Univer 45 éve működteti saját termeltetési rendszerét. Több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelővel állnak kapcsolatban. A megnövekedett alapanyagigényt is kizárólag Magyarországon termesztett paprikából és más zöldségnövényekből fogja fedezni.

Az üzem teljes kapacitásának elérésekor a magyar gazdák mintegy 600 hektáron termelnek majd az Univer számára közel 10 ezer tonna minőségi erős és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát.

 

Gép- és energetikai beruházások segítik majd a termelést

A hetényegyházi projekt mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre.

Forrás: MTI