fbpx

Majd 10 milliárddal többet költhetnek

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 28.

Kormányzati döntés alapján 17,72 milliárd forintra emelték (7,82 milliárdról) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési programja Tájékoztatási szolgáltatás projektjének támogatását – jelentette be Gulyás Gergely a Parlamentben a kora délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

A fenti program működését 2023. év végéig meghosszabbítják, a plusz forrást a NAK a falugazdász-hálózat működtetéséhez és tudásmegosztáshoz használhatja fel, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához.

 

 

Nagy István agrárminiszter hozzátette:

a 2020 utáni időszak egyik sarokpontja marad a tudás átadásának és megszerzésének támogatása. A NAK pénzügyi fenntarthatóságához, feladatainak ellátáshoz nélkülözhetetlen az ehhez szükséges anyagi forrás. Ennek érdekében a kormány további 800 millió forintot csoportosított át a NAK számára ahhoz, hogy hatékonyan láthassa el az államtól átvett közfeladatait.

Ezzel a forrással hozzájárulnak a mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, élelmiszer-feldolgozók és a vidéki térségekben kis- és középvállalkozásként működő gazdasági szereplők tájékozottságának, felkészültségének javításához, és ezáltal versenyképességük növeléséhez.

 

A tájékoztatási projekt során tavaly közel:

  • 160 ezer esetben végeztek elektronikus ügyintézést;
  • 260 ezer esetben személyes tanácsadást;
  • 1400 csoportos tájékoztatót tartottak a NAK munkatársai.

 

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, hogy idén a koronavírus-járvány okozta helyzetben a magyar gazdáknak az egységes kérelmek száz százalékát sikerült határidőre beadni, ezáltal időben megkezdődhetett az előlegek kifizetése.

Forrás: MTI
Fotó: Pelsőczy Csaba