fbpx

Väderstad: egyre nagyobb jelentősége van a gyári szerviznek a garancia lejártával is

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2020 december 16.

Napi kapcsolatban a vevőkkel, gépkezelőkkel

A Vaderstad Kft. októberben indult cikksorozatának következő részében a szerviz- és alkatrészháttér kerül a középpontba. Mivel évente majdnem 300 új gépet értékesít a cég, és az elmúlt több mint két évtized munkájának eredményeként több ezer svéd gép dolgozik szerte az országban, a megfelelő szolgáltatás ezen a téren is létfontosságú.

Magyarországon jelenleg 6 Väderstad-szervizrégió van, egy-egy szerviztechnikus általában 2-3 megyében lát el szervizfeladatokat. A szerviztechnikusok munkáját nagyrészt az új gépek összeszerelése, beüzemelése és a garanciális javítások teszik ki, de ők végzik az állapotfelméréseket, a fizetős javításokat, illetve részben a demógépek beüzemelését is. A szervizrégiók nálunk átjárhatók, ami azt jelenti, hogy a szervizesek kiváló csapatot alkotva gyakran besegítenek egymásnak, így biztosítva a gördülékeny és hatékony munkavégzést minden területen. Évente 260-280 új munkagépet értékesítünk, és mivel az eladások szempontjából a délkeleti országrész a legerősebb, 2021-ben egy új szerviztechnikus felvételével további körzetet hozunk itt létre.

A szerviztechnikusok napi kapcsolatban vannak a vevőinkkel és a gépkezelőkkel is, hiszen a Vaderstad Kft.-nél nincsen vevőszolgálat. Minden technikus első kézből kapja meg az információt a kezelőtől, ezért nagyon gyorsan tud reagálni. Mivel az alkatrészellátás is kitűnő Magyarországon, a legtöbb esetben 24 órán belül megoldást találunk a problémára. Sok esetben már az is hatékony tud lenni, ha telefonon részletes hibaleírást kapunk, ugyanis az esetek nagy részében már telefonos segítséggel és a helyes gépbeállítással is orvosolható egy-egy felmerülő hiba. Nálunk nem tilos a telefonon történő segítségnyújtás!

 

Minden technikus első kézből kapja meg az információt a kezelőtől, ezért nagyon gyorsan tud reagálni
Minden technikus első kézből kapja meg az információt a kezelőtől, ezért nagyon gyorsan tud reagálni

 

A Väderstadnál 2 év teljes körű garanciát vállalunk a munkagépekre, tehát bízunk a termékeink átlagon felüli minőségében, ami biztonságot jelent a gazdák számára. Ehhez jön még a pár éve bevezetett élettartam-garancia, amely a Väderstad saját üzemeiben gyártott vető- és művelőtárcsákra vonatkozik. A jótállás értelmében, az eredeti átmérő 80%-ának eléréséig, azaz 20% kopás mértékéig minden egyes repedt vagy törött tárcsát térítésmentesen kicserélünk, amennyiben a probléma szakszerű géphasználat mellett következett be. A 20% olyan mértékű kopásintervallum, amelyet elérve már egyébként is cserélni szokták a tárcsákat, ezért beszélünk élettartam-garanciáról.

Évente 260-280 értékesített géppel és 2 év garanciával számolva, az aktuális garanciális gépek száma Magyarországon kb. 500-550, de természetesen ezenfelül a két évnél idősebb gépeket is javítjuk. Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb jelentősége van a gyári szerviznek a garancia lejártával is. Ennek egyik oka az általánosságban tapasztalható szakemberhiány, egyre kevesebb üzemben tudnak és akarnak javítani, inkább a szakszervizt részesítik előnyben. Fizetős javításkor – távolságtól függetlenül – egyszeri kiszállási díjat, valamint óradíjat számítunk fel, ami a piacon elérhető szervizekhez képest átlag alattinak mondható.

A Väderstad E-Control egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a vetőgépeink vezérlését egy Apple iPaden keresztül, de számos a szerviz szempontjából is fontos szolgáltatást is nyújt. Az iPad vezeték nélkül (WIFI) kommunikál a vetőgéppel, valamint részletes, kezelőbarát felületen keresztül teljes kontrollt biztosít a kezelőnek. A legújabb Väderstad E-Control alkalmazásban már letölthetőek a gépeinkhez tartozó kezelési utasítások, alkatrész-katalógusok, illetve az úgynevezett QuickStart kisfilmek is. Ezekben a rövid és lényegre törő videókban részletes útmutatást kapunk a Tempo, Rapid és Spirit vetőgépek beállítására, kalibrálására és üzemeltetésére vonatkozóan, ami segít megérteni a gép működését, vagy felfrissíteni az előző vetési szezonban szerzett tapasztalatokat. Ezenkívül az E-Control alkalmazással a gépkezelő egyszerűen és ingyenesen tudja frissíteni a vetőgép szoftvereit is, amelyeknek a fejlesztéséről a gyár folyamatosan gondoskodik, igazodva a változó piaci igényekhez. Ehhez nem kell mást tennie, csak az internetről frissíteni az E-Control alkalmazást, és a következő alkalommal, amikor az iPad a vetőgéphez csatlakozik, automatikusan telepíthető a legújabb szoftver.

 

A pár éve bevezetett élettartam-garancia a Väderstad saját üzemeiben gyártott vető- és művelőtárcsákra vonatkozik
A pár éve bevezetett élettartam-garancia a Väderstad saját üzemeiben gyártott vető- és művelőtárcsákra vonatkozik

 

A munkagépek szakszerű és gondos üzemeltetése mellett a megfelelő karbantartás is nagyon fontos feladat, aminek elengedhetetlen része a kopóelemek időben történő cseréje. Évente két alkalommal, nyáron és télen hirdetünk szezonális alkatrészakciót, annak érdekében, hogy legyen idő felkészíteni a munkagépeket a következő szezonra, és zökkenőmentes legyen az indulás. Az akciók közül a téli, azaz a december 1-től február végéig tartó időszak alatt lehet a legkedvezőbb áron eredeti gyári alkatrészeket rendelni. Az akciókról minden alkalommal levélben értesítjük a géptulajdonosokat, de hirdetéseink megtalálhatók a szaklapokban és az internetes felületeken is. Érdemes ilyenkor igénybe venni a szerviztechnikusok munkáját, akik ingyenesen elvégzik az állapotfelmérést, szakértő szemmel és megfelelő tapasztalattal tárják fel a gépkezelők által esetleg nem észrevehető hibákat, és további megoldásokat javasolnak az üzemeltetésre vagy a javításra vonatkozóan.

Vállalatunk kápolnásnyéki telephelyén több mint 1 200 különböző alkatrészt tartunk készleten, melyek együttes értéke meghaladja a 300 millió forintot. Természetesen a számok a szezonalitás függvényében változnak, így biztosítva partnereink felé a minél problémamentesebb alkatrészellátást. Fontos tudni, hogy eredeti gyári alkatrészeket kizárólag a Vaderstad Kft. forgalmaz Magyarországon. A versenytárs cégek utángyártott, sokszor alternatívnak nevezett alkatrészeivel szemben a gyári alkatrészek mindig pontosan illeszkednek a Vaderstad munkagépek különböző egységeibe.

 

A legújabb Väderstad E-Control alkalmazásban már letölthetőek a gépekhez tartozó kezelési utasítások, alkatrész-katalógusok és QuickStart kisfilmek is
A legújabb Väderstad E-Control alkalmazásban már letölthetőek a gépekhez tartozó kezelési utasítások, alkatrész-katalógusok és QuickStart kisfilmek is

 

A beérkező rendeléseket mindig igyekszünk a lehető leggyorsabban eljuttatni a gazdaságokba, amiben kis csomagok esetén a GLS, raklapos áruknál pedig a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat van segítségünkre. Az időben leadott rendeléseket kis csomag esetén a következő nap, raklapos áru esetén pedig 2-3 munkanap alatt igyekszünk kiszállítani partnereinkhez. A svédországi anyavállalattól történő megrendeléskor a várható szállítási idő körülbelül egy hét, de figyelembe kell venni azt is, hogy a túlméretes áruk szállítási ideje ennél hosszabb is lehet.

A Vaderstad Kft. – a piacon szinte egyedülálló módon – nem számít fel pluszköltséget a normál kiszállítások esetében. Természetesen lehetőség van az alkatrészek telephelyünkön történő személyes átvételére is. Kápolnásnyéki központunk munkanapokon 8-tól 17, pénteken 15 óráig fogadja a gazdálkodókat, de a szezonok alatt hétvégi ügyelettel is segítjük a gördülékeny munkavégzést.

 

SZERZŐ: DR. KALMÁR TIBOR