fbpx

Év végéig beléptethető a családi gazdaságba a 16 éven aluli

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 09.

A gyerekek, a fiatal gazdák és a családi gazdaságok esetében is vannak megszívlelendő működési könnyítések. Most kell nagyon odafigyelni a változásokra!

 

generaciovaltas
Év végéig beléptetve az őstermelők családi gazdaságának tagja lehet (Forrás: Horizontmédia)

 

Most kell a gyereket bevonni

Sok kérdés érkezett az elmúlt hetekben a Fiatal Gazdák Fórumára a közösségi oldalon azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a január elsejétől működésbe lépő őstermelők családi gazdaságába (ŐCSG) olyan egyenes ági rokonokat is bevinni, akik még nem érték el az őstermeléshez szükséges életkort. A családi gazdaságban pillanatnyilag a 16 éven aluliak is benne lehetnek, az őstermelők családi gazdasága azonban megkövetelné a benne szereplőktől az őstermeléshez szükséges életkor betöltését. Csakhogy azok, akik idén december 31-ig a családi gazdaság részévé válnak, január elseje után is azok maradhatnak. A NAK oldalán közzétett kiadvány szerint ugyanis „ŐCSG tagjának csak 16 éven felüli őstermelőt lehet felvenni, azzal a kedvezménnyel, hogy akik 2020. december 31-én családi gazdaságok 16 éven aluli tagjai voltak, azok az ŐCSG-ben is tagok maradhatnak.”

 

A fiatal gazda sem köteles egyéni vállalkozóként dolgozni

Szintén visszatérő kérdés volt a közösségi portálon, hogy lehet-e egyszerre egyéni vállalkozó és őstermelői is egy személy, Igen, csak arra kell figyelni, hogy „azt a tevékenységet, amit a termelő őstermelőként folytat, egyéni vállalkozóként már nem végezheti.” Fiatal gazdák számára előírás, hogy egyéni vállalkozóvá válva folytassák termelő tevékenységüket. Őstermelőként azonban adózási szempontból jobban járhatnak. A Mezőhír feltette a kérdésüket az Agrárkamarának: dönthet-e egy fiatal gazda úgy, hogy a tevékenységét a továbbiakban őstermelőként folytatja, nem fog-e emiatt hátrányt szenvedni a pályázat fenntartási ideje alatt? Az Agrárkamara tömör válasza: igen, a fiatal gazda is választhatja az őstermelői tevékenységi formát.

Sokak számára kérdés volt a közeli hozzátartozói viszony is, a feleségek, apósok, anyósok stb, helyzete. A folytatható kiegészítő tevékenységek köre és bevételi arányának számítása is problémás lehet. A fentebb hivatkozott kiadvány erről is részletes példákkal szolgál.

 

Családi mezőgazdasági társaság (CSMT) őstermelővel

Lényeges, hogy CSMT csak olyan már bejegyzett gazdasági társaság, szövetkezet, vagy erdőbirtokossági társulat lehet, amelynek legalább két tagja van, azok mindegyike egymással hozzátartozói láncolatban áll, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytat. Egy személy egyidejűleg csak egy CSMT-ben lehet tag, jogi személy pedig a saját üzletrész, illetve saját részvény megszerzésének esetét kivéve nem lehet a CSMT tagja. Arra vonatkozóan ugyanakkor nincs tiltás, hogy őstermelő lehet-e CSMT tagja, tehát a két működési formát egyidejűleg is lehet alkalmazni. A CSMT minősítést a NAK-nál kell kérelmezni.

A fenti működési formák számos adózási és földhasználati előnyt élveznek, ezeket itt foglaltuk össze tömören.