fbpx

Kettévált az ország az elmúlt 90 napban

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 14.

…és nem ott esett sok eső, ahol eddig megszoktuk.

 

 

Az előttünk álló hét első felében időjárás szempontjából szinte zavartalanul lehet haladni a betakarítási munkálatokkal. Csütörtöktől várhatóan változékonyabbra fordul az idő, és elszórtan már záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az aratásra nem hiányzik az eső, de a Dunántúlon már többfelé nagyon száraz a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt – írja az OMSZ.

Jellemzően május utolsó hetében érkeztek meg idén az esők, és bár többször is úgy éreztük, behozta a lemaradását az időjárás, a csapadékképre pillantva megdöbbentő a kép. Mintha kettészelték volna az országot az utóbbi 90 napban: kelet kapott a sokévi átlagot is jóval maghaladó esőt, míg a nyugati országrészbe messze az átlag alatti csapadékmennyiség érkezett.

 

 

Az elmúlt héten két csapadékhullám vonult át az országon: a hétfőn este érkezett hidegfront már kedd délelőtt el is hagyta az országot, a következő pedig szombaton napközben érte el hazánkat. A két frontrendszer összességében többnyire 2 és 30 mm közötti csapadékot okozott, nagy különbségek alakultak ki az országrészek között. A legtöbb ezúttal is északkeleten esett, míg a Dunántúl északi, valamint a Duna-Tisza közének déli részén alig valami.

Ebből adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között. Keleten a felső fél-egy méteres réteg jó vízellátottságú, többfelé telített. Azonban a Dunántúlon foltokban már a kritikusnak mondható határt, a 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható nedvességtartalom.