fbpx

Most dől el, hogy lesznek-e vámok Anglia felé

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 09.

Mindkét fél érdeke lenne a szabadkereskedelem, de más a véleményük arról, hogy mennyire kell összehangolniuk pl. a környezetvédelem, az állami támogatások vagy a halászat szabályozását. Ha az EU és Nagy-Britannia nem egyezik meg, jönnek a vámok.

Londonban folytatódnak hétfőn a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről. Erről Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke állapodott meg szombaton. Nem sokkal ezután David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője is bejelentette, hogy hétfőn ismét találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével – írja az MTI.

 

Lesz szabad átjárás? (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

A kereskedés módja a tét

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból (Brexit). Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A brit kormány mindenekelőtt szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val. London is folyamatosan hangsúlyozza azonban, hogy nem biztos a megállapodás elérése, és ha ez végül lehetetlennek bizonyul, az Egyesült Királyság januártól „ausztráliai típusú” feltételrendszerben folytatja kereskedelmét az unióval. Ez azt jelenteni, hogy bár vannak összehangolt területek (pl. az élelmiszerek tanúsítványai terén), az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme alapvetően a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, azaz vámokkal járna.

 

Problémás területek: versenyfeltételek és halászat

A legutóbbi tárgyalási forduló múlt szerdán ért véget. Frost a Twitteren közzétett aznapi bejegyzésében közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul „erősen széttartanak a nézetek”. Michel Barnier ezzel egy időben közzétett Twitter-bejegyzésében nagyon súlyosnak nevezte a fennmaradt nézetkülönbségeket főleg az egyenlő versenyfeltételek (többek között a környezetvédelem, a foglalkoztatás és az állami támogatások területén), illetve a halászat szabályozásának ügyében. Hozzátette: e két terület alapvető fontosságú bármilyen gazdasági viszonyrendszerben. Barnier alig burkoltan utalt arra is, hogy nem biztos a megállapodás Londonnal, közölve: az EU „minden forgatókönyvre felkészült”.

 

Fenyegető vámtételek

A tárgyalások azonban egyelőre folytatódnak, annak ellenére, hogy Boris Johnson korábban október 15-ét jelölte ki a megállapodás határidejéül. Az Egyesült Királyság kormánya már május 19-én közzétette a 2021. január 1-től alkalmazandó vámtarifákat, amely az uniós tagállamokkal, így Magyarországgal való áruforgalmat abban az esetben érinti majd, ha nem jön létre megállapodás az EU és a britek között 2020 végéig. A határ működtetésének rendje pedig itt érhető el. Vagyis ami az angolokat illeti, elméletben felkészültek a vámok alkalmazására, a határforgalom tényleges működése pedig majd a gyakorlatban dől el. A NAV felkészülési útmutatója ezen az oldalon érhető el.