fbpx

Erdőbirtokossági társulat a család kezében: így alakítható át

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 18.

A családi gazdaságokról szóló törvény erdészeti vonatkozásairól 2020. november 19.-én, csütörtökön 15.00 –17.00 óra között tart online tájékoztatást, tanácskozást az Agrárkamara. Az erdőbirtokossági társulat ugyanis őstermelők családi gazdaságaként vagy családi mezőgazdasági társaságként is működhet a jövőben.

 

erdőbitokosság

 

Az erdőbirtokossági társulat az erdő művelési ágban nyilvántartott egy vagy több földrészlet tulajdonosai által az erdőgazdálkodási tevékenységgel összefüggő feladatok ellátására létrehozott gazdálkodó szervezet, tehát jogi személy. Ugyanakkor a továbbiakban már nem csak a saját tulajdonú, hanem a használatba vett erdőben folyó erdőgazdálkodás is őstermelői tevékenységnek minősül. A mezőgazdasági őstermelők mező-, illetve erdőgazdasági szolgáltatási tevékenységet is végezhetnek (a bevétel 25%-áig). A fentiek miatt elképzelhető az erdőbirtokossági társulatok átalakítása családi alapon működő őstermelők közösségeként vagy családi cégként is.

Érdemes nyomon követni az Agrárkamara webináriumait a témában. Az év utolsó tanácskozásai az alábbiak, és itt érhetőek el.

  • November 19: A családi gazdaságokról szóló törvény erdészeti vonatkozásai
  • November 26: Az erdőgazdálkodás adózási viszonyai, egységesítési lehetőségek
  • December 3: Osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolása erdők esetében