fbpx

Végezze el időben kalászos gabonáinak gyomirtását!

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 08.

Az idei őszi kalászos szezonra készülve ismét feleleveníthetjük ismereteinket és tapasztalatainkat, tanulságokat a korábbi évekről. Annyi bizonyos, hogy az időjárás alakulását nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Már egy ideje nem csak szeszélyes áprilisról, hanem szeszélyes őszről is beszélhetünk. Az előző évek tapasztalatai azonban azt is mutatják, hogy a technológiai fegyelem betartásával, a rendelkezésünkre álló eszközök helyes megválasztásával mi magunk sokat tehetünk a biztonságos termés eléréséért.

Az őszi kalászosok termesztésében is ezt kell szem előtt tartanunk. A mai modern, nagy termőképeségű fajták vetőmagnormája lényegesen kisebb, mint a régi fajtáké. Az új, hibrid búzák megjelenésével ez még alacsonyabb érték, ezért gyomelnyomó képességük fiatal korban még gyenge. A vetésidő korábbra tolódása, az alacsonyabb csíraszámból kikelt ritkább állomány és az október-novemberi meleg előtérbe hozza az ősszel kelő gyomnövények fontosságát. Fontos látni, hogy az őszi gyomfajok jó körülmények között fejlődhetnek, csapadékmentes időjárás mellett is ott vannak a területünkön, még ha ők is vontatottan kelnek. A meleg ősz a gyomnövények felszaporodásának is kedvez, így ezek már ebben a korai időszakban jelentős termésveszteséget okozhatnak.

 

 

 

A Corteva Agriscience növényvédő szer kínálatában idén is elérhető a megújult engedéllyel rendelkező BizonTM gyomirtó szer, amely a fenti kihívásokra megfelelő megoldást nyújt a gazdálkodók számára.

Alacsony hatóanyag-tartalmának köszönhetően a környezetre mérsékelt kockázatot jelent, ugyanakkor a diflufenikán, a penoxszulám és a floraszulám egy rendkívül hatékony és megfelelő tartamhatást adó triót alkot a készítményben. Talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt a területen jelen lévő gyomok kontrollja mellett egy megbízható tartamhatást is ad.

Jó hatékonysággal irtja a szulfonil-karbamidokra kevésbé érzékeny őszi kétszikű gyomnövényeket, mint pl. a veronika-, árvácska-, árvacsalánfajok, de tyúkhúr, pásztortáska, és a komoly gondot okozó nagy széltippan ellen is az egyik leghatékonyabb készítmény. Kalászos-repce vetésforgó megfelelő gyomirtó szere, kiemelkedő hatással rendelkezik repceárvakelés ellen, ugyanakkor nincs káros mellékhatása az utóveteményre. Jó választás azokon a területeken is, ahol a repcéből megmaradt sebforrasztó zsombor károsít.

A készítményt őszi búzában, őszi árpában és tritikáléban, ősszel korai posztemergensen, a kultúrnövény 1 leveles állapotától bokrosodás (3 mellékhajtás) fejlettségéig (BBCH 11-23), a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-4 leveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1-3 leveles fenológiai stádiumában, 1,0 l/ha dózisban kell kijuttatni.

Kizárólag ősszel használható, egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal!

 

 

A BizonTM használatának legfontosabb előnyei:

  • Kiváló hatékonyság repceárvakelés ellen (kivéve IMI-toleráns repcék)
  • Az egyik legjobb választás nagy széltippan ellen
  • Széles hatásspektrum őszi kétszikű gyomnövények ellen
  • Hosszú tartamhatás
  • Nincs utóvetemény-hatás

 

 

További információkért keresse területi képviselőinket!

 

Dr. Lukács Domonkos
herbicid-termékmenedzser
Corteva Agriscience

 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

® ™ A Dow AgroSciences, a DuPont és a Pioneer, valamint ezek leányvállatatinak vagy a védjegy tulajdonosának védjegyei. © 2020 Corteva.