fbpx

Vigyázat, kertészek, ez az időjárás kedvez a növénybetegségeknek!

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 24.

Az elmúlt időszak időjárását a több alkalommal és kiszámíthatatlanul átvonuló időjárási frontok alakították. A csapadék mennyisége helyenként meghaladta a kéthavi mennyiséget, felhőszakadást, jégesőt okozva. A talajok nedvességtartalma jelenleg kedvező állapotú, de a sok csapadék miatt a kórokozók nehézségeket okoznak a kertészetekben – int Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n.

 

Nőtt a levélbetegségek esélye

Az almamoly folyamatos rajzása még mindig tart, de a lisztharmat és a varasodás veszélye is nőtt a magas páratartalom és nedvességborítás miatt. A lisztharmat az intenzíven növekvő hajtásokra veszélyes, a varasodás pedig a leveleken és a termésen idéz elő újabb tüneteket. Az almafavértetű terjedése a védtelen fákon töretlen, a növény minden részén jelentkeznek friss fertőzések.

A csonthéjas gyümölcsű fákon most szünetel a szilvamoly repülése, kissé alábbhagyott a keleti gyümölcsmoly rajzása, de jelentős az őszibarack hajtásvégeken és gyümölcsökön az aránya, sőt a birs termése is veszélyeztetett, tehát a rovarölő szeres kezeléseket nem szabad abbahagyni. Az esőzések nyomán megnőtt a levélkárosító gombabetegségek terjedésének veszélye, így a sztigminás levél- és termésfoltosságé, a blumeriellás levélfoltosságé, de szilvafákon jelentős a vörösfoltosság is. A korai levélhullás megelőzése érdekében a termés leszüretelése után is folytatni kell a lombvédelmet.

 

Sztigminás levélbetegség őszibarackon (Forrás: http://novenyvedelem.nak.hu)

 

Elhanyagolt gyümölcsösökben és útmenti fákon helyenként sok az amerikai fehér medvelepke-hernyófészek. Ezt most a kártevő második nemzedéke okozza. Hatékonyan a hernyófészkek felszámolásával védekezhetünk.

 

Betegek a szőlők

A szőlőültetvényekben a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás fertőzés egyaránt jelentős. A sok eső miatt gyakori a bogyók felrepedése, emiatt a szürkerothadás könnyedén megbetegíti a fürtöket. A peronoszpóra elsősorban a hajtásvégeken és a hónaljhajtásokon fertőz. A rovarkártevők közül most a tarka- és a nyerges szőlőmoly nem rajzik, viszont egyre több levéltünetet okoz a kígyóaknás szőlőmoly, ami csökkenti az asszimiláló levélfelületet. A déli termőtájakon fokozódik az amerikai lepkekabóca bevándorlása az ültetvényekbe, akárcsak az inváziós poloskafajoké, bár ezek más kultúrákban is nagy tömegben szívogatnak a hajtásokon és a terméseken.

 

Dió és paradicsom

A védekezések ellenére még most is igen erős a nyugati dióburok-fúrólégy jelenléte. A kezelt gyümölcsösökben is a heti fogás 250-300 darab, tehát nem szabad abbahagyni a védelmet, de a baktériumos- és gnomóniás levél- és termésfertőzés is terjedőben van a bőséges csapadék nyomán.

A gyapottok-bagolylepke hernyók nemcsak a szántóföldi kultúrákban, hanem a paradicsomban, paprikában, zöldbabban is gondot okoznak a termés megrágásával. A hernyók fejlettsége eltérő, így kártételükre még sokáig számítani lehet, ami a folyamatos szüret miatt nehéz ellenük védekezni.