fbpx

Sok a csupaszcsiga, poloska, muslica? Így lehet féken tartani őket

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 11.

Amikor érik a gyümölcs, zöldség, már nem sok lehetőség marad a kezünkben a kártevők megfékezésére. A szakemberek ezeket a módszereket ajánlják.

Így gyűjthetők össze a csupaszcsigák

A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyol csiga felszaporodásának. A kártevő válogatás nélkül rágja kedvenc zöldségeit, védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. A zöldségféléken túlmenően nem kíméli a dísznövényeket sem, rájár a lehullott gyümölcsökre is – int Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében. Azok a kerttulajdonosok, akik tartózkodnak a csigaölő szeres eljárástól, más, „szelíd” módszereket is bevethetnek a kártevő ellen.

A régi, bevált összegyűjtés, sörcsapda, mészpor mellett kiváló hatékonysággal vonzza a tejsavó is a csigákat. Kollégája, Zsigó György azt ajánlja, hogy fél kilogramm édes savóport (kb. 500 Ft) + két csomag zselatint főzzünk össze egy liter vízzel, majd öntsük egy kibélelt tepsibe. A massza a megszilárdulása után kockákra vágható, és ebben a formában hosszan tartja a kocsonyás állagát. Folyamatosan csábítja a csigákat, amelyek így könnyen csapdázhatók és gyűjthetők, a növényeket figyelmen kívül hagyják.

 

 

Gyakori permetezés a poloska ellen

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák. A kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva. A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is. A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni. A zöld vándorpoloska mellett most kevesebb az ázsiai márványos poloska, pedig az előző évben az utóbbiból volt több.

 

Vörösborral eltéríteni a muslicát

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok-fúrólégy és a foltosszárnyú muslica ellen. Ez utóbbi kártevő most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja. A védekezést itt is nehezíti a folyamatos érés, ezért aki teheti, inkább vörösboros illatcsapdával gyérítse a kártevőt.

A korai érésű szőlőfajták már szedésre érettek, megkezdődött a Csabagyöngye szürete. A párás meleg egyaránt kedvez a lisztharmatnak és a peronoszpórának is, de a csonkázatlan, zárt szőlőben a szürkerothadás is háborítatlanul képes fertőzni. A szőlőmolyok most nem károsítanak, de a friss oldalhajtásokon ismét feljövőben van a szőlőlevél-gubacsatka, illetve a peronoszpóra tünetei is itt terjednek.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges, inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.