fbpx

A rekordév elmarad, de a termelés és a feldolgozás zökkenőmentes Szabadegyházán

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 10.

A járvány hatására fertőtlenítőszer gyártásába kezdett hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme is. Szerencsére időben „kapcsoltak”, így a járvány hazai megjelenése előtt lépni tudtak mind a munkatársak védelme, mind a közvetlen környezetük támogatása kapcsán. Erről és az elmúlt időszak eseményeiről beszélgettünk Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával. Nehezen indult az év….

Reng Zoltán: – A Covid 19 vírus következtében nagyon sűrű és valóban kihívásokkal teli időszakunk volt. Mi már februárban figyeltük a Kínából, aztán a környező országokból érkező híreket, és azonnali lépéseket tettünk. Munkatársaink egészségének megóvása érdekében számos óvintézkedést vezettünk be, mert hiába vagyunk egy kieső területen, folyamatosan érkeznek a kamionok a gyár területére, ezáltal rengeteg ember fordul meg nálunk. A személyes „érintkezések” elkerülése érdekében további munkafolyamatokat digitalizáltunk, hőkamerát szereltünk a személyi portára, amely egyszerre 40-50 ember testhőmérsékletét mérte, fertőtlenítőszerekkel láttuk el a kollégákat, nemcsak a munkahelyünkre, hanem otthoni használatra is. Mivel korábban fertőtlenítőszert nem gyártottunk, így ennek engedélyeztetése, a receptúra elkészítése is plusz energiákat igényelt a kollégáktól.

– A Hungrana a gyógyszeripar számára különböző minőségű alkoholok gyártásával is foglalkozik.

R. Z.: – Igen, gyógyszerészeti minőségű alkoholt is gyártunk, egyik legnagyobb beszállítói vagyunk a legnagyobb gyógyszergyáraknak és a fertőtlenítőszer-gyáraknak hazánkban. Ennek köszönhetően április közepén mi is azon hat gyártó közé kerültünk, akik a hazai fertőtlenítőszer-gyártásban együttműködtek, hogy a belföldi ellátás zavartalan legyen. Az igény a járvány kezdetekor megtízszereződött az ilyen termékek iránt, de a gyártói kapacitásunk sajnos véges, így nem tudtunk ennyivel többet gyártani, bár maximális kapacitáson működött az üzem, hogy minél jobban ki tudjuk szolgálni a partnereinket. Mi magunk is fertőtlenítőszer gyártásába kezdtünk, melyet leginkább saját felhasználásra és adományozásra szántunk, látva, hogy milyen komoly igény mutatkozott rá. A NAK-kal együttműködve országszerte a falugazdászokat láttuk el fertőtlenítőszerekkel. Természetesen a környezetünkben, Fejér megyében működő kórházaknak igyekeztünk segítséget nyújtani, így több ezer liter alkoholt biztosítottunk a székesfehérvári és dunaújvárosi kórház számára.


Reng Zoltán vezérigazgató

– Mi a helyzet napjainkban a cukorpiacon?

R. Z.: – Az első negyedév terv szerint alakult, ám az úgynevezett HORECA (szállodák, éttermek, szórakozóegységek) szektort erőteljesen sújtó válság miatt egyre jobban éreztük az üdítőgyárak részéről, hogy csökkent az igény az izocukor iránt, hiszen jelentősen kisebb volument tudtak értékesíteni az elmúlt hónapokban. Bár újranyitottak a vendéglátó egységek, de a forgalom meg sem közelíti az előző évekét, hiszen a külföldi turizmus szinte teljesen leállt. Az időjárás sem kedvez ennek a szektornak, például nincs strandidő, amitől szintén erős eladási mutatók lehetnének. – Az időjárás elég változatosan alakul idén, ami a kukoricatermés kilátásait illetően komoly következményekkel jár. R. Z.: – Hosszan tartó aszályt követően a kukoricatermesztők legnagyobb örömére országszerte megérkezett az eső, bár szinte az utolsó pillanatban. A vetésterület az idei évben nem változott, a hazai kép viszont elég vegyesen alakul. A tengeri sorsa még nem dőlt el, de az már jól látszik, hogy kb. kéthetes elmaradásban van, szemben a tavalyi évvel, amikor a betakarítás sok helyen hetekkel korábban kezdődött a megszokottnál. Rekord évet biztosan nem írunk idén, de lehet jó termésátlag, ha az idő kegyes lesz a gazdálkodókhoz.

– Világviszonylatban milyen előrejelzésekkel számolhatunk?

R. Z.: – Ami biztos, hogy kukoricában nem lesz hiány. Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy bőséges árukínálat van és várható a piacokon, így nehéz olyan tényezőt találni, ami tartós áremelkedést eredményezne. Az elmúlt időszakban minimális árcsökkenés is megfigyelhető volt a jegyzésekben, ez az amerikai etanolgyártás csökkenésével hozható öszszefüggésbe.

SZERZŐ: WWW.HUNGRANA.HU