fbpx

Agrár-informatikai fejlesztőket keresnek a hazai top-vállalkozások

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 07.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminal támogatásával 2019-ben elindította a NAK TechLab startup inkubációs programot, ahol tehetséges fiatal fejlesztők kapnak szakmai támogatást a digitális agrártechnológiák megalkotásához és piacra segítéséhez. Idén is várják az informatikában otthonosan mozgó jelentkezőket.

 

 

Néhány példa a fejlesztések irányára

Az Axiál Kft. többek között a precíziós gazdasághoz kapcsolódó fejlesztéseihez API-n csatlakozó megoldásokat keres. A Bonafarm Csoport egyebek mellett az emberi munkaerő optimalizálásához kér segítséget a sertéshizlalás során. A KITE Zrt. azt szeretné, ha lenne egy olyan alkalmazása, amelyik a felhasználó gazdaságát osztályozná aszerint, hogy mennyire felel meg a precíziós gazdálkodás követelményeinek. A Corteva Agriscience a járvány nyomán örömmel venné, ha lenne egy virtuális szántóföldi bejárást lehetővé tevő eszköze, amelyik kiválthatná a személyes parcellabejárást, termékbemutatót. A Syngenta Magyarország egy olyan olajos növényekre kifejlesztett betegség-előrejelző rendszert szeretne, amelyik figyelembe veszi az helyi adottságokat, az eddigi betegségmegelőző tevékenységeket, és ezek alapján permetezési ajánlásokat tesz. Az Auchan Retail Magyarország munkáját segítené például egy zöldség-gyümölcs betakarítási kampányt előrejelző és nyomon követő rendszer, ami a beszállítást tenné kiszámíthatóbbá a kereskedelmi lánc számára. A SIÓ-Eckes Kft. pedig minden ötletet szíven venne, ami a magyar őszibarack termesztésének versenyképességét növeli.

 

Ez a menetrend

A három hónapig tartó programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni. A résztvevő startupok üzleti képzések, intenzív workshopok során, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva hozhatják lendületbe fejlesztésüket. Az inkubációs folyamatot a Demo Day zárja, ahol a sikeres projektek az agrárium döntéshozói előtt mutatkozhatnak be, így akár más vállalatokkal és befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnek.

Az inkubátor programban különböző szolgáltatásokat is kapnak a résztvevő csapatok. Az Agrártudományi Kutatóközpont kutatási lehetőséget biztosít; technológiai partnereként a Vodafone a Narrowband IoT fejlesztésekhez nyújt szakértői és fejlesztői hátteret, kiterjedt értékesítési hálózatával pedig támogatja az érett megoldások elterjedését. A program időtartama alatt a világ legnagyobb képalkotó műholdflottáját üzemeltető Planet hozzáférést biztosít azoknak a csapatoknak, akik műholdképekből gyűjtenek adatot. A startup vállalkozásokat esetleges tőkebevonással is segíti a program: a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. konzultációs lehetőséget biztosít a program idején.

További részletek itt.