fbpx

A párás melegben futótűzként terjednek a növénybetegségek

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 25.

Az elmúlt napokban tovább folytatódott a viharokkal, felhőszakadással tarkított nyári időjárás. A helyenként bőséges csapadék több helyen jéggel érkezett, és okozott kisebb-nagyobb károkat. A nagyobb felhőszakadások centrumában a korábbi aszályt belvíz váltotta fel, ahol a növényzet befulladását idézte elő. Az aratás előtt álló kalászos gabonák sok helyen összekuszálódva fekszenek a felázott talajon. Az ilyen fekvő gabonán a kórokozók, elsősorban a kalászfuzáriózis fokozott mértékben jelentkezik – figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében Aponyi Lajos.

 

Fuzáriumos kalász (Forrás: nak.hu)

 

Kalászosok

Megjelent a kalászfuzáriózis a folyamatos nedvességborítás miatt az álló gabonákon. A „dunsztos” időjárás kedvez a felületi fertőzés kialakulásának, egyre több a rózsaszínes bevonatú és kifehéredett árpa- és búzakalász. A tavaszi vetésű kalászosokon a fuzáriózis mellett a gabonalisztharmat és a rozsdabetegségek okoznak gondot. A nyugati, hűvösebb tájegységekben inkább a sárgarozsda, másutt pedig a vörösrozsda fertőz a leveleken. A betegségek elterjedése most még nem magas, de az időjárási körülmények megkövetelik a fungicides beavatkozást.

 

Kukorica

A bőséges csapadék a kukorica látványos fejlődését okozta, a korábbi táblán belüli egyenetlen fejlődés a gyors növekedés következtében elmúlt, sőt már itt-ott címerező kukoricát is lehet látni. A kukoricamoly és az amerikai kukoricabogár most már nemcsak délen, hanem a nyugati országrészben is károsít, ez utóbbi kártevő lárvái zömmel L1-L3 fejlődési fokozatúak. A gyökerek elrágása miatti növénykidőlés tüneteit még nem lehet látni. A jó vízellátottság miatt a kukorica most képes pótolni a gyökérveszteséget. Az imágók várható megjelenése július elejére-közepére tehető. A kukorica levelein hámozgatnak a nemrég előjött vetésfehérítő bogár imágói. A kártétel nem fog sokáig tartani, ugyanis hamarosan nyugalmi állapotba vonulnak a környező erdők, fasorok avarjába. A jégveréses és szélkárt szenvedett kukoricán egyre gyakoribb a golyvásüszög fertőzés tünete. A kórokozó a szélsőséges eseteket leszámítva nem okoz terméskiesést, de a szilázs készítésnél minőségromlást idézhet elő.

 

Alternária napraforgón (Forrás: nak.hu)

 

Napraforgó

A csillagbimbós fejlettségű napraforgón az esőzések hatására kis mértékben csökkent a levéltetű fertőzés, viszont elindult a mezei és lucernapoloskák betelepedése a napraforgótáblákba. Egyedszámuk most még alacsony, de a fertőzés tendenciáját érdemes lesz figyelemmel kísérni az elkövetkező napokban. Kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés mellett az alsó leveleken már gyakori tünetet okoz az alternária, ami képes a szárat is megfertőzni. A napraforgó-állományok párás, dunsztos környezete miatt várhatóan a többi szárbetegséggel (fóma, makrofomina, diaporte) is számolni kell. Itt az ideje a napraforgó fungicides állománykezelésének! A foszforos-bóros lombtrágyázás erősíti a sejtfalképződést és fokozza a növények ellenálló képességét.

Szántóföldi növényvédelem szempontjából érdemes lesz odafigyelni néhány bagolylepkefajra, mert a fény- és feromoncsapdák tömegesen fogják a C-betűs, a felkiáltójeles és a gyapottok-bagolylepkét.