fbpx

10-15 százalékkal kevesebb lesz idén a sárgadinnye

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 19.

Már kapható a fóliás magyar sárgadinnye, hamarosan megérkezik a szabadföldi is a polcokra. A görögdinnyére július 10-ig várni kell.

A sárgadinnye-termőterületek nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található. Jelentős területeink vannak még Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, a többi területen szórványosan, jellemzően dominánsan görögdinnye-termelés mellett foglalkoznak ezzel a gyümölccsel – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.  

Összesen mintegy 525 hektáron termesztik idén, a termőterület közel 5 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. A szakemberek 2020-ra 16-18 ezer tonna körüli termésmennyiséggel számolnak, de ezt az időjárás még jelentősen befolyásolhatja. Tavaly júniusban – a kisebb termőterület ellenére – 20 ezer tonnás terméskilátásról számolt be az Agrárágazat. Ez azt jelenti, hogy 10-15 százalékkal kevesebb lesz idén a sárgadinnye. A hazai sárgadinnyeszezon várhatóan szeptember végéig tart, a koronavírus munkaerő-korlátozó hatásával szerencsére már nem kell számolniuk a termelőknek.

Magyarországon jellemzően két sárgadinnyefajta termesztésére specializálódtak a termelők. Az egyik a kantalup fajtakör, melyek erőteljes fejlődésűek, nagy fokú ellenállósággal, sok esetben pulton tarthatósággal, jó szállíthatósággal, megújuló képességgel és termőképességgel rendelkeznek. A kantalup dinnyék enyhén gerezdelt héjúak, általában jellegzetes narancssárga hússzínűek, és az összes hazai termelés mintegy 80%-át adják.

A másik jellegzetes fajta idehaza a gália típusú dinnyék csoportja, amelyik gömbölyű termésű, hálómintázatú, recézett termésfelületű, egyben a legrövidebb tenyészidejű fajtacsoport. Intenzív édes íze miatt cukordinnyének is nevezik. A magyar sárgadinnye-termelés közel 95%-a belföldi piacra kerül.

Az áruházláncok logisztikája és a fogyasztói igények változása miatt a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5-2 kg-os gyümölcsöket részesítik előnyben, ehhez igazodott már a termelés is. A sárgadinnye fogyasztását a magas víztartalma mellett kiemelkedő rost-, és vitamintartalma is ajánlottá teszi. Az első hazai görögdinnyék csak július 10-e körül kerülnek a piacra.