Calaris Professional – professzionális megoldás a kukorica gyomirtásában

A kukorica gyomirtásra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a legkönnyebben kivitelezhető növényvédelmi műveletre, holott ez a szemlélet napjainkban korántsem állja meg a helyét. Területünk adottságai (talajtípus, gyomfaj összetétel, időjárás, stb.), az üzemméret és gépkapacitás, valamint az agrotechnikai tényezők olyan komplex tervezési, szervezési és kivitelezési munkát rónak ránk, amely az alkalmazni kívánt gyomirtási eljárást is lényegesen befolyásolja.

A posztemergens, tehát állományban történő gyomirtószeres kezelések valamennyi kukoricatermesztő üzemben szerves részét képezik a kukorica gyomszabályozásának. Nem csoda, hiszen ezek számos, a kijuttatás idejéhez kapcsolódó előnnyel bírnak:‑a már kikelt gyomnövények ellen védekezünk, célirányosan tudjuk a hatóanyagot vagy a hatóanyag-kombinációt kiválasztani;‑évelő gyomnövények ellen csak posztemergensen tudunk védekezni (pl. fenyércirok);‑alkalmas a kevésbé hatékony alap gyomirtások korrekciójára, illetve olyan gyomfajok ellen, amelyekre az alap gyomirtó szerek nem, vagy kevésbé hatnak (mélyről és/vagy elhúzódóan csírázó fajok, pl. szerbtövisfélék, árvakelésű napraforgó, kölesfélék, stb.);‑az időjárástól függetlenül kifejtik hatásukat.

A Calaris Professional kukorica (takarmány) gyomirtó szer csomag a dózistól függően 8-10 hektár gyomirtására elegendő. A csomagban lévő Calaris Pro két hatóanyagának (mezotrion és terbutilazin) köszönhetően biztos védelmet nyújt minden magról kelő kétszikű gyomnövény ellen. A kombináció a gyors és látványos levélen keresztüli perzselő hatása mellett jelentős tartamhatással is bír a magról kelő kétszikű gyomokkal szemben. Jelentős mellékhatása van a mezei acatra is, a már kint lévő növényeket leperzseli. A hatóanyagok csak a mezei acat föld feletti, zöld növényi részeit pusztítják el, így azok a későbbiekben újrahajthatnak, azonban addigra a kukorica már megfelelő gyomelnyomó képességgel rendelkezik, így ez nem okoz számottevő problémát. A magról kelő kétszikű gyomok a 2-4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebbek az adott hatóanyagokra, de a Calaris Pro a fejlettebb gyomnövényeket (pl. parlagfű) is gond nélkül elpusztítja, az újrahajtás veszélye nélkül. Javasolt dózisa 1,82,3 l/ha. Megoldást jelenthet nehezen irtható gyomnövények, mint például a selyemmályva, de az egyoldalú szerhasználat miatt kiszelektálódott fajok (pl. ugari szulákpohánka, varjúmák) ellen is.

Abban az esetben, ha a területünk magról kelő és/vagy évelő egyszikű gyomokkal is fertőzött, úgy a csomagban található Milagro 240, nikoszulfuron tartalmú készítmény áll a rendelkezésünkre. Magról kelő egyszikűek ellen 0,2 l/ha, míg fenyércirok ellen a magasabb, 0,25 l/ha dózisban kell alkalmazni. A magasabb dózis alkalmazásakor lehetőségünk nyílik a nikoszulfuron jelenleg engedélyezett legmagasabb hektáronkénti mennyiségének kijuttatására, és ezzel a dózissal a rezisztencia kialakulásának megakadályozására. Amennyiben a területünkön felmerült a fenyércirok csökkent érzékenysége a szulfonilkarbamid típusú gyomirtó szerekkel szemben, úgy célszerű más hatékony gyomszabályozási módszer választása. A Milagro 240OD, azaz modern, olaj alapú szuszpenzió koncentrátum formulációjú készítmény. A magról kelő egyszikű gyomok 1-3 leveles, a gyökérváltást megelőző fenológiai állapotban, míg a fenyércirok 5-7 leveles (10-20 cm) állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

A Calaris Professional csomag jellegéből adódóan  exibilis kijuttatást tesz lehetővé. ‑A kombináció együttes kijuttatása esetén az Eucarol Plus nedvesítő szer hozzáadása javasolt. ‑A Calaris Pro hatása 3-4 kg/ha nitrogén műtrágya további permetléhez adagolásával fokozható.

‑Abban az esetben, ha a csomagban található készítmények et külön menetben juttatjuk ki, úgy a Calaris Pro mellé a Fix Pro, a Milagro 240 mellé pedig az Eucarol Plus adjuváns alkalmazása célravezető. Az egy menetben történő kijuttatást egyöntetű gyomkelés esetén javasoljuk a kukorica maximum 6 leveles fejlettségéig. Külön menetben történő alkalmazásának időzítéseit a magról kelő kétszikű gyomok és a fenyércirok fejlettsége határozza meg. A Milagro 240-et a kukorica 6 leveles fejlettségéig kell kijuttatni a kultúrnövény károsodása elkerülése végett, míg a Calaris Pro akár fejlettebb (8 leveles) kukoricában is alkalmazható a fitotoxicitás veszélye nélkül.

A Calaris Professional csomag alkalmazásával eredményesen tudunk védekezni a takarmány kukorica gyomproblémái ellen, így akár betakarításig gyommentes állapot érhető el.

SZERZŐ:
DR. NAGY VIKTOR
FEJLESZTŐMÉRNÖK
SYNGENTA KFT.

egyszikű gyomirtás gyomirtó szer hatóanyag kukorica posztemergens takarmány