fbpx

Ezekkel az újításokkal rukkol elő a Syngenta 2020-ban

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 04.

A vetőmag- és növényvédőszer-piac meghatározó szereplője, a Syngenta idén online tartotta meg hagyományos SzerShow-ját. Alábbiakban az idei év legnagyobb újításait foglaljuk össze.

Hibridárpák

A Syngenta új hibridárpáit Balog László kampánymenedzser mutatta be. A fejlesztők célja az volt, hogy a nagy termés mellett jó alkalmazkodóképességű árpákat hozzanak létre. 2020-ban lép a piacra az SY Dooblin. Ez az intenzív körülmények közé ajánlott, jól bokrosodó, erős kalászorsóval rendelkező hibrid a betegségekkel szemben is toleranciát mutat. Az SY Dakoota pedig még nála is intenzívebb, robusztusabb felépítésű árpának ígérkezik, amelyik a felvételek szerint az idei évi aszályt is jól viselte. Ősszel még csak limitált mennyiségben lesz elérhető a piacon.

Gombaölés triazol nélkül

Asbóth András marketingmenedzser egy új, triazolmentes kalászos gombaölő szert ajánlott a termelők figyelmébe. Az Amistrar Prime az Optit váltja, 2021-től lesz elérhető a piacon. A virtuális csomagban két hatóanyag dolgozik, a főként juvenilizáló hatású azoxistrobin és a gombaölő fenpropidin (a gombamembrán bioszintézisét gátolja – GK). A készítmény a tesztek alapján hűvösebb időben is hatékony a lisztharmat, a szeptória és a rozsdabetegségek ellen. Zöldítő hatása a zászlóslevelek hosszában is mérhető: növényenként 0,6 centivel nyújtotta meg ezeket, ami 4,5 millió csíra mellett hektáronként plusz 270 négyzetméternyi fotoszintetizáló felületet jelent. A készítmény 3-4 hetes tartamhatással bír, és a kísérletek alapján egyetlen kezeléssel 640 kilóval több termést eredményezhet a kezeletlen kontrollhoz képest.

Kettő az egyben talajfertőtlenítő

Papp Zoltán kukorica-termékmenedzser egy forradalmi újítással rukkolt elő. Mivel a vetőgépeken egy tartály szolgálja a starter vagy a talajfertőtlenítő kijuttatását, ezért a vetéskor eddig választani kellett, hogy melyiket szórjuk ki. Ennek mostantól vége, már engedélyezés alatt áll és jövőre használható lesz egy olyan talajfertőtlenítő, amelyiknek starterhatása is van. A Force Evo a rovarölő hatású teflutrin mellett nagy dózisban tartalmazza a csírázáshoz nélkülözhetetlen foszfort és cinket, valamint nitrogént és mangánt is. Ha a drótférgeket szeretnénk kiiktatni, akkor hektáronként 16 kilogrammos mennyiségben célt érünk, miközben egy mikrogranulált startert is kiviszünk a mag mellé.

Napraforgó-technológia acatos terepre

A napraforgóvetőmag-piacon a Syngenta 60 százalékos piaci részesedéssel bír. Most 13 gazdaság bevonásával elindította a 6 tonna/hektár termést megcélzó programját. A már ismert Clearfield és ClearfiledPlus hibridek mellett egy újabb Express-toleráns növénnyel is megjelent, ez a Suman HTS nevet kapta a keresztségben. A hozzá tartozó tribenuron-metil hatóanyagú gyomirtó pedig a Fluence – tudtuk meg dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnöktől. A szakember rámutat: az alapkezelésről sem szabad lemondani, ez még az olyan száraz évjáratokban is, mint az idei, szinkronizálja a gyomok kelését, ami a későbbi állománykezelés szempontjából előnyös.

Magyar földön tesztelt repcék

A repcefejlesztés terén örömteli hír, hogy a Syngenta Kelet-Európában erősít, így már Magyarországon is több száz hibridet tesztel, vagyis a hazai viszonyokra legalkalmasabb repcéket tudja majd ajánlani. Ácsné dr. Szekeres Dóra idei szezonban a Syngenta portfóliójában szereplő repcehibrideket mutatta be, ezek az SY Iowa, a Bluestar, az SY Florida és az SY Cassidy. A hibridek alapvetően az érésidejükben és az igényelt technológia intenzitásában térnek el egymástól. A következő szezon vetőmag-értékesítése máris megkezdődött a Syngentánál.