fbpx

Ismét szálástakarmányhiány van, jó piaca lesz a szénának, szalmának

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 03.

Már az osztrák biogazdaságok is konvencionális takarmányt vásárolnak

 

Tőlünk nyugatra ismét keresett termék lesz a rétiszéna, a lucerna- és a szalmabála.

A tél kezdete óta számos osztrák régió nem kapott elegendő esőt, az idei tavasz az egyik legszárazabb a mérések kezdete óta. Márciusban és áprilisban 45 százalékkal esett kevesebb csapadék a sokévi átlagnál. A mérések kezdete óta, azaz az elmúlt 163 évben csak tízszer fordult elő ennyire száraz tavasz – áll az USDA jelentésében. Jellemző volt a nagy napi hőingás is, ami negatívan befolyásolta a növények csírázását és fejlődését. Leginkább az ország dél-keleti és északi részei szenvednek a csapadékhiánytól.

Az aszály egyes régiókban katasztrofális hatással van a szálastakarmány-termésre. Ausztriában szinte minden negyedik hektárt ökológiai gazdálkodásban művelnek, ez döntően hegyi legelőket, kaszálókat jelent. A fogyasztók igénylik a hazai és ökotermékeket, ezek a takarmánytól kezdve a végtermékig biogazdaságokban készülnek. Most azonban nem lesz elegendő az ökoművelésből származó takarmány Stájerországban, ezért az itteni biogazdák felmentést kaptak ezek etetése alól. A biotej-előállításhoz így idén konvencionális takarmány is használható. A májusi esőzések részben enyhítették a helyzetet. A határmenti magyar gazdaságoknak mégis érdemes megfontolniuk, hogy rétiszénát és lucernát adjanak el a „sógoroknak”, de a szalmabálákra is vevők lesznek.

Eközben az osztrák alföldön, ahol a növénytermesztés legnagyobb része folyik, az idei április 2,1 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a sokévi átlag, az éjszakák mégis fagyokat hoztak. Noha a legtöbb mezőgazdasági termelő mélyebbre vetette a tavaszi kultúrákat, hogy némi nedvességet találjon a mag, a csírázás messze nem volt egyenletes. A heterogén állomány eleve rosszabb esélyekkel indult a szezonnak, a hozamveszteség máris borítékolható. Az USDA jelentése szerint talán a cukorrépa szenvedte meg leginkább a meleg és száraz időjárást. Az őszi vetésű növények Ausztria legtöbb területén kielégítően állapotban mentek a télbe, de a tavasz ezek termésmennyiségén is sokat rontott. A repce messze a terméspotenciálja alatt teljesít idén. A szőlőskertek és erdők állapotán is látszik a vízhiány.