fbpx

Ami most jön, az minden gazdálkodónak jó hír

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 02.

Jól jön, de fogy a téli

Noha az utóbbi napokban több helyütt jócskán javult a talajok nedvességtartalma – a hosszú tavaszi szárazság után –, a felső félméteres rétegekben még mindig nagy területeken szárazak a földek. A növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb mint 40%-a áll csak a növények rendelkezésére, igaz, ilyenkor jön jól a téli időszakban felhalmozódott csapadék.

Zivatarok jönnek

Jó hír, hogy csütörtöktől délnyugatira vált az áramlás iránya, s ezzel egyre melegebb és nedves léghullámok érkeznek fölénk. Akkortól már nagyobb csapadékot adó zivatarrendszerek is kialakulhatnak. A hét végéig területi átlagban 10-25 mm csapadék is hullhat, de a záporos jelleg miatt nagy területi különbség alakulhatnak ki.

Meleget is hoz a hét

Esőre és melegre már azért is szükség van, mert szántóföldi növényeink közül az őszi búza virágzik, az árpa a virágzás végén jár, a repce pedig már a magot fejleszti. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, általában 4-6, néhol már 6-8 leveles állapotú. A kukoricának túl hűvös van, fejlődése elég vontatott, 3-5 leveles állapot a jellemző, és sajnos e növényünknek kifejezetten rosszul indult az idei vegetációs időszak. A közeljövőtől ez is változhat, ugyanis az esővel meleg is jön: csütörtöktől akár a 30 fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet.