fbpx

Csongrád megyében súlyos az aszály, az ország többi része még bírja

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 19.

Az elmúlt heti 5-10 mm csapadék életmentő volt, de Csongrád megyébe ez sem érkezett meg.

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország nagy részén 5 és 10 mm között alakult, a legtöbb esőt az ország „dereka”, középső sávja kapta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. A talaj felső 20 cm nedvességtartalma országos szinten sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 30%-át. Sajnos, a régóta szenvedő Dél-Alföld most is kimaradt az égi áldásból, így itt az aszályhelyzet nagyon súlyosra fordult. Az ország többi részén még bírják a növények a csapadékhiányt.

Az őszi árpa egyre többfelé virágzik, a búza zászlósleveles fenológiai fázisban, a repce pedig már elvirágzóban van. A kapás növények közül a kukorica 1-3 leveles, a napraforgó többfelé már 2-4 leveles állapotú. Az állományok állapotát nagyban befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. A rosszabb minőségű talajokon, ahol ráadásul kevesebb is esett, vontatottan fejlődnek a friss kelések, a kalászosok levélzete sárgul, és a repce is kevés oldalhajtással, hamar elvirágzott. A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári aszályos időszak során még jól jöhet.

A gyümölcsfák és a szőlő kevésbé sínylik meg a szárazságot. Virágzik az akác, a korai cseresznyén pedig már piroslik a gyümölcs.

Az előttünk álló héten a legtöbb helyen jellemzően napos, száraz időre van kilátás, számottevő eső az ország nagy részén egész héten nem valószínű, így a talajok további száradására lehet számítani. Ezt fokozza a hét közepén, illetve vasárnap sokfelé megerősödő szél is. A hőmérséklet a hét eleji 23, 28 fokos maximum értékekről szerdától visszaesik pár fokkal, de a hét második felében is 20 fok körül, illetve kevéssel a fölött alakul majd. A minimum értékekben várható nagyobb visszaesés, hajnalonként 10 fok alá hűl a levegő, de az északi, északkeleti fagyzugokban fagypont körüli értékek is lehetnek pénteken és szombaton.