fbpx

Egy élelmiszer, ami többet drágult, mint az üzemanyag

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 13.

Az élelmiszerek drágulása már tavaly ilyenkor is gyors volt, ehhez képest emelkedett tovább bő 4 százalékkal. Az üzemanyagok áremelkedése később vett lendületet, de aztán annál inkább rákapcsolt – derül ki a KSH gyorsjelentéséből. És van olyan termékcsoport, amire már több mint egy éve nem költünk.

 

margarin
Minden drága, amihez növényi olaj kell (forrás: indexvas.hu)

 

Továbbra is a növényi olajok a legdrágábbak

Az élelmiszerek átlagos ára 4,4, százalékkal volt magasabb szeptemberben, mint egy évvel ezelőtt, ezen belül az étolaj 32,6, a margarin 15,4 százalékkal drágult. A munkahelyi étkezésért 9,4, a baromfihúsért 9,2 százalékkal kellett többet fizetni. A dohánytermékek ára 17,8%-kal emelkedett. Az utolsó egy hónap alatt a legnagyobb mértékben az élelmiszereken belül a margarin drágult, csaknem 5 százalékkal.

Szerényebbnek, de egy hónap alatt tetemes áremelkedésnek mondható a szalámi, szárazkolbász, sonka 1,7 százalékos, a párizsi 1,5 százalékos és a tojás 1,4 százalékos drágulása. Az élvezeti cikkek közül leginkább a kakaó ára szállt el: egyetlen hónap alatt 2,2 százalékkal nőtt.

 

Az energiaválság a kőolaj árrobbanásával indult

Az üzemanyagok ára egy év alatt 21,6, százalékkal lett magasabb, és azóta is lendületesen nő. A járműjavítás és –karbantartás átlagosan 8,3%-kal került többe. Hazánkban a többi energiahordozó árelszabadulását a lakosság közvetlenül nem érzi, mivel az állam azt mesterségesen tompítja, viszont az összes többi terméken és szolgáltatáson keresztül el fog jutni hozzá.

Érezhetően a közeledik a beköltözés fázisa is a nagy építkezések után: a konyha- és egyéb bútorok ára csak szeptemberben 2,3 százalékkal emelkedett. Éves szinten a szobabútorokért már 11,6, a konyha- és egyéb bútorokért 10,6 százalékkal kell többet fizetni. Az autógyártás nehézségei is érzékelhetők: az új személygépkocsik szeptemberben már 7,9%-kal kerültek, mint 2020 azonos időszakában. Amire továbbra sem költünk, az a ruha, hiszen ennek vásárlását hosszú ideig halasztani lehet.

 

Így fest most és egy évvel ezelőtt az inflációs radar:

 

inflációs radar inflációs radar

Forrás: KSHH

 

Elvesztettük a vámon, amit nyertünk a réven

Mint látható, az infláció nagyon megugrott, már. Az élelmiszerek 4,4 százalékos mostani drágulása nem kevés, hiszen ezek már tavaly ilyenkor is csaknem 8 százalékkal kerültek többe, mint 2019 szeptemberében. Ez volt az első termékcsoport, amire a vírusválság hatott, az üzemanyag áremelkedése csak ezt követően indult el, ám sokkal meredekebb ívben. A mezőgazdaságból élők végig a bőrükön érezték az inflációs radar változását. A növénytermesztők számára nagyjából egy félévig tartott a jó világ, most már ők is érzik, amit az állattartók hónapok óta mondogatnak: túl sok a termelést terhelő inputköltség.

 

Lásd a tavalyi infláció végeredményét ebben a cikkben: Az átlagos infláció kétszeresével drágult az élelmiszer.