fbpx

Kézikönyvvel segíti a NAK a biogazdák munkáját

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 30.

A Talajtan biogazdálkodóknak című kétrészes kiadványban az ökológiai gazdálkodás előírásairól, az azoknak megfelelő tápanyaggazdálkodási lehetőségekről, valamint a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

A kiadványunk elsősorban azoknak a gyakorló és leendő biogazdáknak készült, akik nyitottak a „zöldebb” mezőgazdasági módszerek iránt. A kötetben természetesen olyan alapvetéseket is megfogalmazunk, melyek által a hagyományos gazdálkodásban is védhetjük, óvhatjuk környezetünket, a feltételesen megújuló erőforrásainkat, talajainkat, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

Globális szinten nézve a fenntarthatóság egyik alapkérdése talajaink védelme, termékenységük megőrzése. A NAK célja, hogy ehhez olyan módszereket ismerjenek meg a gazdálkodók, amelyek Magyarországon átültethetők a napi gyakorlatba.

A kiadvány első részében az ökológiai gazdálkodás előírásairól, valamint az azoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási lehetőségekről, és a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

A második rész fókuszában a talajbiológia áll, amely nemcsak a talaj termékenysége, de a növényvédelem szempontból is fontos tényező. Minden gazdálkodónak tudnia kell, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül. Fontos, hogy szervesanyaggal lássuk el, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára.