fbpx

MezőHír – 2013-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 15.

 

 

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.

Kedves Olvasó!

Nemrég fejeződött be a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol lapcsoportunk önálló standon várta az érdeklődőket.

Bár a kiállítást megelőző kommunikációs kampány elsősorban a fővárosi lakosságot célozta meg, szerencsére a szakmai érdeklődők aránya tapasztalataink szerint jóval szebb képet mutatott a két évvel ezelőttinél.

Az ötnapos rendezvény kiemelten fontos volt a kormány és a szakminisztérium számára is, ezt jól szimbolizálja az a tény, hogy a kiállítást Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg, és az öt nap alatt szinte egymást érték a VM által szervezett programok.

Fazekas Sándor miniszter az OMÉK zárásakor megfogalmazta, hogy a magyar élelmiszerek és mezőgazdasági cikkek kínálata – mennyiségüket és minőségüket tekintve is – jelentős mértékben bővült az elmúlt két évben. A minőségi megújulást mutatja, hogy a kiállított élelmiszerek kitűnő ízeket hordozva, tetszetős csomagolásban és a termőföldtől az asztalig nyomon követhetően jelennek meg a kiállítók kínálatában. A rendezvényt közel százezren tekintették meg, és a szakmai programok is jelentős számú résztvevőt vonzottak.

(Az OMÉK-kal kapcsolatban több rövid anyag található lapunkban, de a rendezvényről későbbi számunkban részletesebben is szólunk, és a díjazottakat akkor ismertetjük.)

A szakkiállítás azonban más szempontból is több érdekességet, változásról szóló hírt, néha pletykát hozott. Az agrárgéppiac „forrong”; több termék hamarosan új forgalmazóhoz kerül, kizárólagos jogok cserélődnek, új piaci szereplők megjelenésére számíthatunk hamarosan. Emellett az egyik legnagyobb változás, hogy Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa többségi részesedést kíván szerezni a legnagyobb magyar agrárintegrátor cégben, a KITE Zrt.-ben. A tárgyalások azóta már előrehaladott állapotban vannak, és ha a Gazdasági Versenyhivatal nem gördít akadályt az ügylet elé, akkor hamarosan átrajzolódnak a hazai műtrágya-forgalmazás erővonalai. S ne feledjük, emellett még jó pár érdekes eshetőség is felmerül pl. a gépforgalmazás terén.

Mire szokásos, év végi dupla számunkkal december 4-én jelentkezünk, akkorra valószínűleg már minden érintett témában több információnk lesz. Persze a következő két hónapban sem tétlenkedünk, hisz a jövő évi tervezés mellett részt veszünk például a hannoveri Agritechnica szakkiállításon, elkezdjük a következő Csúcstechnika DVD munkálatait, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Következő találkozásunkig jó egészséget, sikeres szezonzárást (és sokszor már -nyitást is), a lap átolvasásához pedig hasznos időtöltést kívánok!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.