fbpx

Színre lépett az új fungicidgeneráció: Ascra Xpro

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 24.

Változik a magyarországi és a Kárpát-medencei kalászosgabona-termesztés: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása, és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.

 

 

Új hatóanyagok a kalászosok kórokozói ellen. A megszűnő fungicid-hatóanyagok helyébe egy új hatóanyagcsoport (az ún. SDHI – szukcinát-dehidrogenáz inhibitorok vagy gátlók) lépett a porondra, amelynek tagjairól elmondható, hogy ezek fogják képezni a jövőben a gabona-gombaölő szerek gerincét.

Ezeknek a fungicid-hatóanyagoknak az első tagja a Bayernél a pirazol-karboxamidok közé tartozóbixafén volt, amely 2011 óta számos európai országban – 2012-től pedig Magyarországon is, a tebukonazolal kombinációban – Zantara néven került engedélyezésre. A bixafén hatásmódja a gombák mitokondriális légzési láncában az ún. Komplex II. részét képező szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásán alapszik.

 

 

A Bayer magyarországi kínálatában a tavalyi évtől vált elérhetővé egy új kalászos-gombaölő készítmény: az Ascra Xpro is, amely a bixafén mellett egy második SDHI hatóanyagot – a fluopiramot és egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. Mindkét SDHI hatóanyag gombaölő hatása a kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén, továbbá az apresszóriumok képződése leáll, ezért a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A két új SDHI hatóanyagot jól kiegészíti az a protiokonazol, amely hatásmódja szerint az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag. A protiokonazol a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolva károsítja azok membránrendszerét, és megzavarja a kórokozók sejtfalának működését.

Mindhárom hatóanyag felszívódó tulajdonságú, és a két különböző hatásmód jól kiegészíti egymást. A jól összeállított fungicid búzában való alkalmazása sok kísérlet átlagában 0,35 t/ha terméstöbbletet eredményezett a standard készítményekhez képest.

Az új gombaölő készítményünk az Xpro termékcsalád tagja, amelyek új típusú EC formulációval rendelkeznek. Az Xpro termékek kijuttatásakor a permetcseppek a levélen azonnal szétterülnek, és belesimulnak a felszínbe – kiváló tapadást és terülést biztosítva. Így minimális veszteséggel számolhatunk a permetcseppek lepattanása miatt, a hatóanyagok felszívódása nagy felületen azonnal megindul.

A hatóanyagok ennek köszönhetően igen gyorsan (15-30 perc) esőtől védett helyzetbe kerülnek. A bixafén és a fluopiram is jelentős élettani hatásokkal rendelkezik. Hatásukra nő a klorofill sűrűsége a sejtekben – ezáltal növelik a fotoszintézis és a légzés intenzitását, és megakadályozzák a levelek korai elöregedését. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő – amint azt a Zantarát felhasználó termelők is tapasztalják már évek óta. Az Ascra Xpro mindhárom hatóanyaga a stresszhelyzetekben is segíti a növényt.

A pozitív élettani hatások, a jobb stressztűrés és a fokozott asszimiláció eredményeként nő a kalászokban található teljes értékű szemek száma és az ezerszemtömeg. Mindez nagyobb és jobb minőségű termést jelent a gazda számára.

 

Felhasználási javaslat

 

Számos kísérletben igazolást nyert, hogy a kalászosok végső terméseredménye (több mint 70%-ban) a felső két levéltől és azok egészségi állapotától függ. Az egészséges és hibátlanul fotoszintetizáló levelek képesek biztosítani a lehető legnagyobb termést. Az Ascra Xpro felhasználása búzában, árpában, rozsban és tritikáléban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiákban javasolt elsősorban, a zászlóslevél kiterülése környékére időzítve. Nagy dózisban kalászfuzáriózis ellen is jó hatékonyságú, de nagy fertőzésveszély és kirívóan hajlamosító időjárási viszonyok esetén (lásd a tavalyi évet!) a fuzáriózis ellen a Prosaro alkalmazását javasoljuk.

 

 

Búzában (valamint intenzív rozs- vagy intenzív tritikálékultúrában) 0,9-1,5 l/ha a javasolt dózis. Levélbetegségek elleni kezelésre a zászlóslevél-kiterülés és -kalászolás kezdete között 1,2 l/ha dózisban javasolt. Az élettani hatások ekkor is kiválóan érvényre jutnak. Árpában 0,7-1,2 l/ha dózisban levélbetegségek ellen javasolt. A kezelés már akár 2 nóduszos állapotban is elvégezhető, de a zöldítő hatáshoz a zászlóslevél kiterülése a megfelelő stádium.

 

Ajánlás

 

Kalászosgabona-termesztésünk esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára, azon belül hatékony, korszerű fungicidek alkalmazására van szükségünk. Az Ascra Xpro, a Bayer új kalászos-gombaölő szere, a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget.

 

SZERZŐ:
CSORBA CSABA
BAYER CROP SCIENCE