fbpx

Fagykár a szántóföldön

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 08.

Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A szántóföldi növények már korán erőteljes fejlődésnek indultak. Ez a korai felmelegedés nagyon veszélyes a növényekre.

A március 23-án betörő hidegfront és sok helyen lehullott több centiméter hó szinte sokkolta a növényeket és ezt tetőzte az április elején bekövetkező, néhol igen erőteljes fagy.


Őszi árpa stressz- és gombafertőzési tünetekkel, 2020. április 7.

Az őszi árpák közül az érzékenyebb fajtáknál már erős gombafertőzés tapasztalható. A fagy hatására az állományok, fajtától függően kisárgultak, növekedésük megállt. Az őszi búzák esetében is több fajtánál tapasztalható a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése.

A repcénél a fagyhatás még erőteljesebben jelentkezik. A már kifejlett főszár hirtelen visszakanyarodik, lilás színű lesz és bereped. Ez a főszár ezután el fog törni, rajta már termés nem várható. A repce termését így a termővé nevelt oldalhajtások fogják adni. Ehhez azonban az oldalhajtásokat intenzív növekedésre kell serkenteni.


Repce fagykár jelei, 2020. április 7.

A fagyhatás után az új levélzet és vegetatív részek kifejlődésének gyorsítását az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® az élettani folyamatok stimulálásával fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését.

A fagyhatás nagyon visszaveti a növények fejlődését, mivel a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el. Ha olyan erős a fagy, hogy a növekedési csúcsok is elhalnak, mint most sok repce esetében, ezt a növények mellékhajtások erőteljes fejlesztésével igyekeznek pótolni. Ebben az esetben ezeken a mellékhajtásokon már kevesebb lesz a termés, mert a hajtások felnevelése is plusz energiát von el a növénytől.

Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei. Az Amalgerol® Essence alkalmankénti dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

Hechta Kft.
www.hechta.hu