fbpx

A repcefénybogár elleni védekezés a piretroidrezisztencia tükrében

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 30.

A repcefénybogár elleni védekezés több évtizede közkedvelt alapkészítményei a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek.

 

A hosszútávú és egyoldalú szerhasználat következtében mára rezisztencia alakult ki a repcefénybogár esetében is. A jelenség és a rovarélettani vizsgálatok új útra terelték a növényvédő szerek kutatását. Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll egy magas hatékonyságú, tartamhatást biztosító, értékálló készítmény, amely rezisztenciatörő hatással rendelkezik. Rajtunk áll, hogy ki tudjuk-e használni az Avaunt® által nyújtott lehetőségeket.

A repcefénybogár esetében jellemzően azt a gyakorlatot követik a gazdálkodók, hogy ha a területen meglátnak 3-4 egyedet zöldbimbós növényenként, akkor elindítanak egy kezelést, általában piretroid típusú anyagra alapozva a technológiát. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a repce védelmét ily módon már nem tudjuk megoldani. A növény átér sárgabimbós állapotba, és gyakorlatilag végignézzük a kártételt (1. kép). A késlekedés súlyos károkat okozhat. Az időjárás változékonysága miatt (1-2 szelesebb nap áprilisban nem kizárt) nehezített terepen mozgunk az optimális idő meghatározásában. Egy esetleges hatástalan permetezés nem csak bosszúságot, de – adott esetben – nagymértékű gazdasági kárt is okoz. A sárgabimbós állapot nagyon hamar ott kopogtat az ajtón, és a védekezés már nem beilleszthető. Ha azonban szakítunk a hagyományokkal, és még zöldbimbós állapotban a látványos, ámde hatástalan piretroidos kezelés helyett az Avaunt® rovarölő készítményt alkalmazzuk, még meg tudjuk akadályozni a kártevő térhódítását.

 

 Az Avaunt®150 EC rovarölő szer főbb tulajdonságai:

  1.  érzékenyek rá a fénybogár-populációk
  2.  8-(10) nap tartamhatása van
  3.  gyors a károsításblokkoló hatása
  4.  bimbós állapotban történt permetezés után a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak
  5.  engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban

 

Avaunt®150 EC rovarölő szer rezisztenciavizsgálatát Európa-szerte végzik, melyek során kizárólag érzékeny fénybogár-populációk figyelhetők meg. Ez a tény a repcefénybogár elleni védekezés alapkészítményévé emelte e rovarölő szert. Magyarországon 2018-ban és 2019-ben több helyszínen végezték el a hivatalos IRAC tesztet (2. kép). A vizsgálatok is alátámasztották, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repcefénybogár ellen.

Az FMC saját és a termelői tapasztalatok alapján az Avaunt® 150 EC rovarölő szer a fénybogáregyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában 170 ml/ha dózisban kijuttatva, az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogárkártételtől. Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” a készítmény tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogár rágás nélkül pollenhez jut, így megszűnik, mint repcekárosító.)

 

1. kép. Repcefénybogár és kártétele

 

2. kép. 100% hatékonyság az IRAC módszeres indoxakarb (Avaunt® 150 EC) hatékonysági vizsgálat egyik mintájában, 2019

 

3. kép. Avaunt®-kezelés hatása

 

4. kép. Kezeletlen, Vésztő, 2019. 04. 12.

 

Az Avaunt® 150 EC kontakt és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele a fénybogár betelepüléskori, a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel (3-4. kép).

 

www.fmcagro.hu

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük , mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

SZERZŐ: SÁRADI KRISZTINA • FMC-AGRO HUNGARY KFT.