Amalgerol® Starter: az erős kezdés

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 11.

A növények optimális fejlődésének, megfelelő kondíciójának, ellenálló képességének alapfeltétele a harmonikus tápláltsági állapot.

 

Sokszor halljuk szakemberek körében, hogy „kinőtt a foga alól”, amikor egy fiatal növényállományt, a gyors és egyöntetű fejlődésének köszönhetően, már nem tudják a kártevők számottevően károsítani. Egy vontatott, egyenetlen kelésű növényállományban nemcsak a kártevők, hanem az ebben az időszakban fellépő aszályos periódus vagy hirtelen kialakult belvíz is nagyobb kárt okoz, mint egy gyorsan és egyöntetűen fejlődő állományban.

A vetéssel egy menetben a maghoz szórt mikrogranulált startertrágya a növények egyedfejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb tápelemeket.

A startertrágyázás elsődleges célja a gyors kelés és az erőteljes gyökérnövekedés biztosítása az egyedfejlődés kezdeti szakaszában azáltal, hogy a kezdeti fejlődéshez megfelelő mennyiségű tápanyagot, elsősorban könnyen felvehető foszfort biztosítunk a csírázó növénynek.

Ha a könnyen felvehető tápanyagokat tartalmazó műtrágya nem a csírázó mag közvetlen környezetében van, a starterhatás nem érvényesül. Ennek érdekében a műtrágyát az elvetett maggal egy sorba mikrogranulátum adapterrel kell kijuttatni.

Az Amalgerol® új, szilárd formulációjú fejlesztése az Amalgerol® Starter mikrogranulált starter műtrágya. Az Amalgerol® Starter megfelelő arányban tartalmazza a növények kezdeti fejlődéséhez szükséges tápelemeket. A gyors gyökérképződést elősegíti a magas, könnyen felvehető foszfor-, cink- és kéntartalma.

Magas káliumtartalma javítja a sejtek áteresztő képességét, ami elősegíti a nitrogén megfelelő beépülését és ezáltal a növények számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak képződését. Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) különlegessége, hogy 5%-os keverék arányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, amely hígítatlanul 100%-ban van jelen a termékben, elősegítve a talaj mikrobiológiai életét, a tápanyag-feltáródást és ezáltal a növény fejlődését.

Különleges tulajdonsága, hogy a növények biokémiai folyamataihoz nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaz. Ennek köszönhetően a növénynek nem kell külön energiát, tápanyagot, vizet mozgósítania az előállításukhoz, ezért az így megmaradt energia a növények ellenálló képességének, termésmenynyiségének és minőségének növelésére fordítódik.

Az Amalgerol® Starterben a tápelemeket tartalmazó mikrogranulált műtrágya mellett fajsúly-egalizálással (homogenitás) az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációja van jelen a 20 kg-os kiszerelésben. Az Amalgerol® Starter dózisa: 10-20 kg/ha.

 


1. kép. Amalgerol Starterkukoricában

 

 


2. kép. Az Amalgerol Starterrel kezelt kukorica fejlettebb

 

 


3. kép az Amalgerol Starterrel kezelt kukorica gyökere intenzívebben növekszik

 

 

Az Amalgerol® Starter 15 kg/ha dózisának tesztelése 2019-ben hazai viszonyok között kukoricában történt. Az Amalgerol® Starter növényeket segítő kezdeti starterhatása 3-4 leveles korban bizonyítottan a következőkben foglalható össze:

­ Az alkalmazott 15 kg/ha Amalgerol® Starterrel vetett növények gyorsabb fejlődési eréllyel rendelkeznek, vitálisabbak, és látható előnyük van a kezeletlennel szemben (1. kép);

­ Az Amalgerol® Starterrel vetett kukoricanövények egy levél fejlettségi előnnyel rendelkeznek, vastagabb a gyökér- és száralapi rész, valamint láthatóan fejlettebb gyökérrendszer alakul ki (2. kép);

­ Az Amalgerol® Starterrel vetett kukoricanövények gyökérzetén intenzívebb a gyökérszőrök kialakulása. Ez a gyökérrendszer jobban segíti a növény víz- és tápanyagfelvételét (3. kép).

Az Amalgerol® Starter egy biológiai hatékonyságú mikrogranulált startertrágya. Ebben a szegmensben az egyetlen termék, amely Amalgerol®-t tartalmaz. Emiatt az Amalgerol® Starter alkalmazásával minden olyan talajhatás érvényesül, amelyet az Amalgerol® esetében már tapasztalhatunk. Sőt, az Amalgerol® Essence-ben található aminosavak tovább fokozzák a hatékonyságot.

 

SZERZŐ:
HECHTA KFT.
WWW.HECHTA.HU