fbpx

Így vigyázz a kertedre, ha támadnak a kórokozók és a kártevők!

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 03.

Már letölthető a Kert és Otthon applikáció

Lisztharmat, levélfoltosság, levéltetvek, fúrólégy – a kiskerted legnagyobb ellenségei. Olyan kórokozók és kártevők, amelyek pusztítják a fejlődő növényt, csökkentik a termést. Már létezik olyan ingyenes applikáció, amely hatékony segítséget nyújt az azonosításukban, és megoldásokat is kínál ellenük.

Reneszánszát éli a kertészkedés

Pár évtizede még megszokott volt, hogy aki kertes házban lakott, ott zöldségeket és gyümölcsöket termesztett. Idővel felváltotta a helyüket a gyep, a díszkert. Ma már azonban érezhető a pozitív elmozdulás: egyre több fiatal család is termel saját fogyasztásra gyümölcsöket és zöldségeket. A becslések szerint Magyarországon mintegy 250 ezren foglalkoznak háztáji vagy hobbi kertészkedéssel, azonban a legtöbben kihívásokkal küzdenek, ha kórokozó vagy kártevő jelenik meg a kertben.

Paradicsom, paprika és a gyökérzöldségek a lista élén

A hazai kiskerti növények közül zöldborsót, sütőtököt, cukkinit, főzőtököt a legkönnyebb termeszteni. A legtöbb konyhakertben megtalálható a sárgarépa, petrezselyem, valamint a nagy kedvencnek számító paprika és a paradicsom is. Népszerűek az akár balkonon is termeszthető fűszernövények – a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring. A gyümölcsök között pedig a cseresznye, a meggy és a kajszibarack, az alma és körte vezet, de egyre nagyobb számban jelennek meg idehaza egzotikus fajták is, mint például a datolyaszilva vagy a kivi. Az eredményes kertészkedés érdekében számolni kell a kártevők elleni kihívások megoldásával is.

Kert és Otthon applikáció
A Kert és Otthon applikáció 35 növényfajra terjed ki (forrás: Syngenta)

Segít egy ingyenes applikáció

A kórokozók és kártevők, a változó termesztési körülmények, a szélsőségesebbé váló időjárás a hobbikertészek számára is komoly nehézségeket okoznak a sikeres növénytermesztésben. Ezek a problémák arra ösztönözték a világ egyik vezető agrárvállalatát, a Syngentát, hogy bővítse innovatív digitális kínálatát. A Kert és Otthon applikáció megkönnyíti az információszerzést és a hatékony védekezést. Az okoseszközökre optimalizált, ingyenesen elérhető alkalmazás több mint 35 növénykultúrát tartalmaz, lefedve a hobbikertekben előforduló növények legnagyobb részét. Segít a kártevők, betegségek gyomok pontos beazonosításában és védekezési tippekkel, növényvédőszer-ajánlásokkal szolgál a ház körüli és kiskerti rovarok, kórokozók, illetve gyomok ellen. Ezen kívül videós segédleteket, valamint gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat is tartalmaz.

Többféle veszély leselkedik a növényekre

A levéltetvek nemcsak a kiskertet, hanem a dísznövényeket is károsíthatják. Szintén nagy kártételre képesek a különböző legyek, lepkék és molyok lárvái. Aktivitásuk legszembetűnőbb jele, hogy a gyümölcs vagy a zöldség kukacos vagy hernyó rágta. Az utóbbi évek egyik legnagyobb kártevője a dióburok-fúrólégy, ami a június végétől rajzik el és a zöld, puha zöld héjú dióba rakja le a petéit.

A kártevők megjelenése általában szemmel is jól érzékelhető: egy levéltetűkolónia miatt az összes levél becsavarodik, illetve ragad a teljes növény. Lisztharmat megjelenésekor előbb-utóbb minden fehéres színű, lisztharmatos lesz. A gombabetegségek típusától függően különböző foltok, sárgulások, barnulások és elszáradt növényi részek jelennek meg. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, mert akár a teljes termés elvész!

kártevő betegség applikáció
Ha elakadt a kárkép felismerésében és a kár megakadályozásában, segít az applikáció (forrás: Syngenta)

A növények is lehetnek betegek

Legáltalánosabb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra és a lisztharmat, ami ezen felül nagyon sok gyümölcsben és zöldségben is megjelenhet. Súlyos károkat tud okozni a kertekben előforduló fehérpenészes rothadás (szklerotínia), illetve általánosan előforduló gomba a szürkepenész. A betegségek közé sorolhatjuk az alternáriás levélfontosságot is, és a fuzáriumot, ami még a gyepet is veszélyezteti. A sikeres kertészkedésben a megelőzésnek hatalmas szerepe van, mert ha már megjelent a betegség, akkor korlátozottak a lehetőségeink a védekezésre.

Figyelni kell a rovarok jelenlétére is!

Az otthonukban megjelenő hangyák kellemetlen vendégek lehetnek, nemcsak a morzsákat szedik össze, hanem károsítják az épületek faanyagait és akár a szigetelést is. A nem kevésbé hívatlan legyek, szúnyogok, poloskák, csótányok pedig betegségek hordozói is lehetnek. Az applikációban ezek és egyéb, gyakorta megjelenő rovarok ellen is találsz hatékony megoldást.

Az ingyenes Kert és Otthon applikáció letölthető IOS-re itt és androidra itt.

A Syngenta a profi mezőgazdák számára is alkotott egy applikációt: Növényvédelmet segítő intelligens alkalmazás.