A KITE Zrt. a jövő útjára lépett

A KITE Zrt. 2010-ben bevezette a precíziós gazdálkodás technológiáját, ami segíti a gazdálkodókat a hatékony, fenntartható és gazdaságos működésben. Az idei évben a vállalat még tovább lép: az AgrárgépShow-n bemutatta új Precíziós Gazdálkodási Rendszerét, amely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket.

PGR – a valóban komplex megoldás

A KITE Zrt. sajtótájékoztatót tartott az AgrárgépShow-n, ahol a megjelent újságírók elsőként értesülhettek a vállalat fejlesztéseként megjelenő új Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) informatikai szolgáltatásrendszerről.

A KITE Zrt. küldetése a mezőgazdasági termelést komplex megoldásokkal segíteni a hatékony, fenntartható és gazdaságos működés érdekében. Ezt a célt szolgálja a precíziós gazdálkodás, amelyet 2010 óta a vállalat kiemelt stratégiai irányként kezel – fogalmazott köszöntőjében Szabó Levente vezérigazgató.

Az idei évben ennél is tovább lépnek, hiszen olyan rendszert indítottak útjára, amelyik keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, és a mezőgazdaság innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseit adaptálja a helyi termelési viszonyokra.

A jövő a precíziós gazdálkodásé

A digitális forradalom mára hozzátartozik a mezőgazdaság mindennapjaihoz. A felhasználók számtalan információval találkoznak, szembesülnek azok előnyeivel és jövőbemutató szerepével. Arról viszont sokkal kevesebbet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába, mennyire kompatibilisek az egyes rendszerek egymással, s milyen további fejlesztési lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára. A versenyképes és hatékony gazdálkodás alapja a technológiai újdonságok követése – mondta Balogh Viktor marketingigazgató.

Precíziós Gazdálkodási Rendszer megalkotásával a KITE Zrt. olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre, amely az agrármenedzsment új generációját jelenti.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója

PGR – a fenntartható agrárinnováció

Precíziós technológiák

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer alapvetően három lábon nyugszik: az innovatív precíziós technológiákkal, a PrecZone megoldásaival és a Partner Profit Program szolgáltatásaival biztosítja, hogy a gazdálkodók a KITE Zrt.-vel közösen lépésről lépésre növeljék gazdaságuk fenntartható hatékonyságát – ismertette a lehetőségeket Hadászi László innovációs főigazgató.

A precíziós technológiák olyan műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációi, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést. Ez egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, amely beavatkozás sok esetben automatikus módon történik, úgy, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat is támogatja.

PrecZone alkalmazások

A PrecZone digitális platform megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá alakítására. 2017-ben a KITE Zrt. a PrecZone digitális terében 16 alkalmazás fejlesztését kezdte meg. Az idei év márciusától 600 partner közreműködésével 14 alkalmazás tesztelése már zajlik, amiket Hadászi László a sajtótájékoztatón be is mutatott.

A PrecMET egy meteorológia modul, amely a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adataira épül. Az alkalmazás az aktuális és múltbéli adatokat közli térkép- és adatformában. A Kalkulátorok alkalmazás megkönnyíti a termelés optimalizálását. A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékonytápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum adagolását biztosítja. A John Deere által fejlesztett MyJohn Deere webes alkalmazás lehetővé teszi az egyes adatok elemzését a legújabb John Deere berendezéshez hozzáadott érzékelőkön keresztül.

Balogh Viktor marketingigazgató


Hadászi László innovációs főigazgató

Az Aszálymonitoring az OVF Operatív Vízhiány-értékelő és Előrejelző Monitoring Rendszerébe viszi át a gazdálkodót, ahol megnézheti az országosan kialakított vízhiánykezelő körzeteket, a készültségi fokozatokat és a napi időléptékű aszályindexet.

A PrecSoil megjeleníti a talajmintavételi zónákat, könnyíti a navigálást, rögzíti a lefúrásokat, s vonalkóddal címkézi a mintákat.

A Tudásbázis alkalmazásban megtalálható a KITE több mint 45 éves szakmai tudása: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket és tutoriálokat tartalmaz.

A KiTáp segítségével a talajvizsgálati eredmények és más bemenő adatok felhasználásával a megcélzott termésszinthez szükséges tápanyagmennyiség számolható ki.

A PrecSat a NASA Landsat8 műholdképeiből számított vegetációs indexeket jeleníti meg térképes formában, s figyelemmel kísérhetők a táblák adottságai, mint a vegetáció fejlettségi állapota, a talajadottság vagy a vízellátottság.

A PrecSat Pro alkalmazásban a termelő megtekintheti a Copernicus Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínéről, 10×10 méteres felbontásban.

A Gépüzemeltetés segítségével nyomon követhetők az erőgépekből származó különböző üzemelési paraméterek napi, havi és szezonális jelentések formájában.

A Növényvédelem segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az alkalmazás által nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a meteorológiai állomások által mért adatok összefüggésein alapul.

A JCB LiveLink olyan, a JCB által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a logisztikai gépek flottájának távoli felügyeletét, valamint hatékonyabb kezelését. A rendszer adatokat gyűjt a gépekről, amiket egy biztonságos adatközpontnak küld.

Videokontroll alkalmazással a KITE lehetőséget biztosít az RS Bt. innovációjának elérésére, aminek célja a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók távfelügyelete az üzembiztonság fokozása, az energetikai hatékonyság és a raktározási biztonság növelése érdekében.

Az RTK Assistant a KITE RTK-rendszerének fenntartását, valamint a gazdálkodó tájékoztatását szolgálja. Az alkalmazásból az állomások állapotára vonatkozó különféle információk olvashatók ki a földrajzi koordinátáktól kezdve az észlelt műholdak számán át a használt jel frekvenciájáig.

A bemutatott 14 alkalmazás hamarosan elérhetővé válik a termelők számára, a másik két applikáció pedig várhatóan az idei év második felére készül el.

Partner Profit Program

A PGR harmadik része a Partner Profit Program tanácsadási rendszer, amelynek célja a termelők számára megvalósítani a termelés többletjövedelmét. A KITE Zrt. szaktanácsadással segíti a gazdálkodókat a 21. század kihívásai közötti eligazodásban.

Az új és innovatív rendszer ismertetése után a hagyományokhoz híven természetesen a sajtóbejárás sem maradhatott el, amelynek során a KITE Zrt. bemutatta az újdonságait.


kite növénytermesztés növényvédelem precíziós gazdálkodás